Willie Dille. Ik heb dit eerder gezien

0

Scrollend door mijn TL zag ik gisteren een aantal mensen die Willie Dille koekwaus noemde en dat GeenStijl een filmpje van haar had gedeeld op hun website.

Toen ik het filmpje bekeek, dacht ik: Ik heb dit eerder gezien.

Niet dat ik Willie Dille eerder heb gezien in de toestand waarin ze dit filmpje maakte of dat ik een voorzeggende geest heb, maar die gebrokenheid en wanhoop.

Ik heb andere mensen in soortgelijke toestand gezien. En twee daarvan kan ik me nog levendig herinneren. De eerste betrof een therapie-genoot die halverwege de behandeling doordraaide. Ergens in het weekend belde hij mij om te zeggen dat hij een afspraak die we hadden gemaakt niet door kon gaan en dat het allemaal niet meer hoefde.

In allerijl ben ik toen op de fiets gesprongen en naar zijn huis gereden. Daar vond ik hem midden op straat aan en er was geen land meer met hem te bezeilen. Alles ging mis, iedereen was tegen hem, hij kon het niet meer aan en hij wilde ook geen hulp. Ik heb toen nog de crisisdienst gebeld, maar ook die konden eigenlijk niets voor hem betekenen als hij zelf niet mee wilde werken.

Na een uur daar op straat te hebben gestaan en tevergeefs op hem in proberen te praten heb ik hem toen achter gelaten. Ik wist niet wat ik moest doen. Ik weet ook niet hoe het met hem is afgelopen. Ik heb hem nooit meer gezien. (Achteraf gezien had ik misschien 112 moeten bellen.) Ik heb nog vaak aan hem gedacht. Wat me vooral is bijgebleven is de wanhoop in zijn ogen en de machteloosheid die ik toen voelde.

De tweede keer was op een manege waar ik een stal huurde voor mijn paard. Een van de andere klanten, die al meer dan 25 jaar op de manege kwam, kreeg langzaam maar zeker ruzie met iedereen. Hij zag alles wat tegen hem gezegd werd als een persoonlijke aanval en reageerde onredelijk en soms zelfs agressief. Hij isoleerde zichzelf en leek steeds ongelukkiger te worden. In een van de laatste gesprekken die ik met hem had stond hij met gebalde vuisten en tranen in zijn ogen. Hij had het gevoel dat iedereen tegen hem was. Wederom kon ik hem niet helpen. Ik heb het enige gedaan wat ik kon doen, naar hem geluisterd. Een half jaar later hoorde ik dat hij opgenomen was op een gesloten afdeling.

Wat me ook is bijgebleven van dit laatste geval is hoe iedereen zei dat hij gek was en dat de ellende waarin hij verkeerde vooral zijn eigen schuld was. Dat was misschien wel zo. En ik den ook niet dat iemand op de manege ook maar iets aan de situatie had kunnen veranderen. Maar ik besefte ook eens te meer dat de wereld in het geval van psychische nood niet helpt maar juist venijnig hard is. “Je bent koekwaus.”

Toen ik het filmpje van Willie Dille zag waarin ze zei dat ze verkracht was en bedreigd werd, zag ik dus het zelfde als ik bij deze twee mannen zag. Ik zag een gebroken vrouw die niet meer het hoofd kon bieden aan wat ze voor haar kiezen kreeg.

Het verhaal dat ze vertelde werd meteen in twijfel getrokken en ze werd door vrijwel iedereen gefileerd. De mensen die haar verhaal wel geloofden gaven vooral de moslims, de politie en de regering de schuld. Het persoonlijke drama dat duidelijk op het filmpje te zien was bleef onderbelicht.

Een dag later (vandaag) moesten we vernemen dat Willie Dille een einde aan haar leven gemaakt had. Wederom gaat heel social-media-minnend Nederland los. Velen spreken van een tragedie, maar er zijn er ook die schuldigen aanwijzen, haar zelfmoord in twijfel trekken of maken flauwe grappen. Een enkeling roept zelfs op tot aanslagen of viert haar dood.

Persoonlijk vind ik het in en in triest wat deze vrouw heeft moeten doorstaan en dat zij de dood als enige uitweg zag. Ik vind het ook bijzonder tragisch dat heel Nederland het heeft gezien en velen het nodig vinden om hun mening te spuien.

Ik wil bij deze alle nabestaanden van Willie Dille condoleren en veel sterkte toe wensen in deze moeilijke tijd.

marcelabr / Pixabay

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: