WIJZE RAAD VAN VADER MUITS OVER ALCOHOLGEBRUIK BIJ KINDEREN

0

kellepics / Pixabay

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ik wakker gebeld door de Ambulancedienst.

“Uw dochter is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht wegens overmatig alcoholgebruik.”

Gelukkig geen verkeersongeluk, dacht ik als eerste en we gingen met spoed naar het ziekenhuis.

Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis liep ik in de wachtkamer langs een paar zorgzame vriendinnen van mijn dochter en spoedde mij naar de behandelkamer.

En daar lag mijn lieve mooie dochter, 15 jaar, licht gehavend en totaal buiten westen. Twee verpleegsters waren druk bezig met haar te onderzoeken en het toedienen van vocht en zoutoplossingen. Met prikkels probeerden ze te voorkomen dat ze in coma terecht kwam en met veel zorg werden de slijm en braaksporen uit haar mond gezogen. Haar maag moest leeg om te voorkomen dat ze zou kunnen stikken in haar braaksel.

Met de tranen in mijn ogen zag ik mijn kind in een soort shock rillen door de alcohol en ze had kippenvel van de kou zag ik. Gelukkig mocht ik een deken over haar heen doen en werd haar toestand steeds beter, echter was ze nog steeds buiten westen door de alcohol in haar bloed.

Een kort gesprek met haar vriendinnen wees uit dat ze ergens thuis een feestje hadden met toestemming van ouders. Ouders die hun kids en vrienden net zo goed als ik vertrouwen op verantwoord alcoholgebruik. Omdat minderjarigen in horecagelegenheden geen alcohol kunnen nuttigen, gaan ze van te voren indrinken. De drank wordt via via verstrekt en kennelijk is het heel makkelijk om aan sterke drank te komen zoals rum, wodka, whiskey en andere soorten.

Rond twee uur ’s nachts was de toestand van dochterlief stabiel genoeg en onder het waakzame oog van haar moeder bleef ze die nacht haar roes uitslapen in het ziekenhuis. De volgende morgen werd duidelijk dat er een alcoholpromillage van maar liefst 2,7% is gemeten in het bloed van mijn lieve kleine meisje. Een record, want de meeste kinderen van haar leeftijd en gewicht raken bij een promillage van 1,7 procent al in coma.

Als haar vriendinnen niet zo verstandig waren geweest om de ambulance te bellen, had mijn dochter dit avontuur niet overleefd. Vandaar dit ik mij met dit schrijven wil richten tot andere ouders en diegene die drank leveren aan minderjarige kinderen. Ik ben als ouder niet roomser dan de paus, maar toch heb ik een boodschap.

Kinderen hebben geen besef wat sterke drank met ze doet. Sommige drankjes smaken als lekkere limonade en zolang ze zich goed en vrolijk voelen drinken ze gestaag door. Ze voelen niets, merken niets en hebben dikke pret, totdat hun lichaam de alcohol niet meer kan verwerken en ze misselijk worden. Ze worden ziek, gaan braken, kunnen niet meer lopen en het licht gaat uit.

Het verstrekken van sterke drank aan minderjarige kinderen die geen alcohol mogen drinken lijkt misschien wel cool, hulpvaardig en stoer. Maar dat is het niet! En zolang het goed gaat is er natuurlijk niets aan de hand. Toch is het verstrekken van alcohol aan minderjarige kinderen bij wet verboden en als het mis gaat, wil je dit niet op je geweten hebben. En helemaal niet als het gaat om je broertje, zusje, neefje, nichtje, vriend, vriendin of jezelf, want dat kan ook.

Ik schrijf dit omdat het nu om mijn kind gaat. De volgende keer kan het uw kind zijn, want jaarlijks belanden er honderden kinderen in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar in het ziekenhuis door overmatig alcoholgebruik.

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: