#watetenwevandaag: KOKEN MET HENK

1

unnamed

 

VANDAAG EEN LEKKER MEDITERAANS STOOFPOTJE IN EEN STEW VAN RUNDERFOND MET PISTACHESAUS EN WALNOTENBRULLEE

Niet  te moeilijk, gewoon lekker kokkerellen en gezellig direct aan tafel!

Wat hebben we nodig?

a – een aubergine
b – een stevige courgette

20 verse ongezouten walnoten

a – een tweetal rode paprika’s (meer naar behoefte)
b – een drietal grondwortels (4 voor de zoetkauwen)
c – twee stengels bleekselderij
d – drie teentjes knoflook

2 – een halve theelepel Gember

2 – drie DL suiker of honingsiroop

2 – kaneelstokje (om mee te koken!)

2 – een qrt Sojamelk, of kokossap granulaat

TOT ZOVER DE BASIS. NU TBV HET STOVEN:

  • Flinke opscheplepel olijfolie
    1 blikje ansjovis of Tonijn
    1 blikje Turkse vijgen (vers mag ook natuurlijk)
    1 Blik ontvelde tomatenblokjes
    vleesbouillon van blokje(s) 1 liter.
  • Bakboter
    Provençaalse kruiden, vers of vries gedroogd

 

250 gr. Zaanse baklava (vriesvak bij AH)

2 sprfl. Tijm

1 bakje blauwe bessen

2 flinke kipkarbonades of twee kippenborststukken

7 ons rundvlees, poulet gesneden, vetrandje laten zitten!
450 gr. verse / diepvries korenrijst witte of gemengd (geen montel of Aviko!)
1/2 potje zwarte olijfringetjes
200 vrml Parmezaanse kaas of andere harde soort

Bakje geitenkaas

200 gram Parma ham

Bakje Lente -uitjes

5 ons gezouten pistache nootjes, uit de schil

 

ALS SMAAKVERSTERKER VOEGEN WE VERDER NOG WAT INDISCHE KRUIDEN EN SPECERIJEN TOE:

 

4 Krml Seroendeng

2 zakje a 50 ml Ketang

1 groene Bremdeng (of bruine bastaardsuiker)

1 sgr lepel sambal Oelek

2 el Katjang staagolie (conimex , mild)

Zeezout, pepermix (4 seizoenen)

1 pkt breadcrum of zoveel meer naar behoefte

Strooikaas (Zwitserse is het beste maar zelfgemaakt kan ook)

2 Granny Smith (lichtzure/groene) appelen in partjes geblancheerd

4 drt citroenschaafsel

 

KEUKENATRIBUTEN en BENODIGDHEDEN:

Een snijplank
Een goed scherp mes.. die van AH (HAHAHA)
Een mengkom
Een bakplaat

Theedoeken
Afdekpapier voor bakplaat
Grote opscheplepel

Solifeerpapier
Ovenvaste Handschoenen

Visiteer spatel
Een soeppan

Een ei stanceerkom
Een staaf- of rolmixer
Een keukenwekker

Een keuken

Een pyrodeken

Doosje Lucifers

 


Werkwijze:
Warm de oven altijd tot de juiste temperatuur voor.
Leg alle ingrediënten klaar in volgorde van gebruik.
Verse/diepvries voeding in de koelkast laten staan tot nodig.

Groenten in brokken snijden, hoeft niet netjes
Olijfolie, eender welke jij wil, op een opscheplepel en daarmee de groenten omscheppen
Vlees altijd gescheiden van de vis uitstorten op bakplaat, zie gebruiksaanwijzing fabrikant voor details!

Knoflooktenen in een hoekje naast de roomboter leggen en afdekken met een fantasieorigami van bakpapier

Ontdooien is altijd beter dan wassen met koud water tot alles slap is (Zwolse trucjes)

 

Denk aan spatten, geen huisdieren in de keuken, kinderen afdekken.

Niet vergeten! -> Alles even te bakken! à Airfry 75 minuten = 180 graden of 90 graden drie uur op stand 1 (hetelucht) of stand 2 (stoomcuisine of blancheertracker). In de koekenpan of transportwok kan alles veel eerder klaar zijn. Laat gerecht na bereiden een halfuurtje nagaren in een afgedekte pan in een koele vochtige ruimte. Voeg naar wens wat water toe.

In de tussentijd:
Kan je het afval van de groenten en het aanrecht opruimen of iets met jezelf doen. Dit gemakkelijke gerecht maakt het allemaal mogelijk

Serveer de stew met een Javaans afbakbroodje, wel of niet beleg erop en zet een peper- en zoutmolen in de buurt.

Naar jouw smaak en benodigde hoeveelheid kan je dit recept componeren en afbakken!

 
SUCCES EN EET SMAKELIJK!!!

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

1 reactie

  1. Moet het echt even zegen. Wat heb je een grappig plaatje uit gekozen voor je artikel. Helaas is het recept niks voor mij, maar ik moest echt enorm lachen om de foto

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: