Vluchtelingen

1

afbeelding via spitsnieuws.nl

De vluchtelingenstroom naar Europa, Jezus wat een moeilijk onderwerp.

Europa wordt overspoeld met vluchtelingen, met name uit Syrië, Irak, Libië en Nigeria. De gebieden waar IS en Boko Haram het leven onmogelijk maken. Logisch dat ze vluchten. Ze willen zo ver mogelijk weg van het geweld vandaan. Het liefst willen ze naar Engeland of Duitsland, want ze hebben gehoord dat daar werk is. Daar hebben ze weer een toekomst, denken ze.

Hoewel ik wars ben van praatjes als: “het zijn gelukzoekers, ze pikken onze banen, uitkeringen en huizen in” en “ze komen hier de islam verspreiden”, erken ik wel dat het een levensgroot probleem is.

Waar moeten we met al die mensen heen? Ons land is al zo overvol dat we elkaar nog net niet de hersens inslaan, omdat we constant in elkaar persoonlijke ruimte zitten.

Waar moeten al die mensen wonen? Een tentenkamp in Zuid-Spanje is nog wel haalbaar maar hier in het noorden is het veel te koud en nat.

En waar moeten die mensen van leven? Want werk is er niet, in ieder geval niet voldoende. En wat moeten we met werknemers met op niets aansluitende scholing en een taalbarrière.

Gooi de grenzen maar dicht, lees ik vaak.

Ja en dan? Waar moeten die mensen dan heen? Vluchten doen ze toch wel. Als je desperaat genoeg bent om in een gammel bootje de zee over te steken, laat je je echt niet tegenhouden door een op papier bepaalde grens.

Alle grenzen open is ook stom. Dan haal je mensen en handel binnen waar je helemaal niet op zit te wachten. We hebben we het internationale drugshandel en terroristen veel makkelijker gemaakt door de douane weg te halen.

Een echt bevredigende oplossing weet ook ik niet. Het lijkt me evident dat IS en Boko Haram zo snel mogelijk gestopt moeten worden. Dan maar een derde wereldoorlog, want zo kan het ook niet verder. De vluchtelingen gewoon opvangen en niet zeuren, zij hebben ook niet om die oorlog gevraagd.

En dan opbouwen, zodat de mensen terug kunnen naar een land met toekomst en vooral vrede.

Misschien kunnen Europa en Amerika ondertussen eens gaan bedenken hoe we in deze ellende beland zijn en wat ze gaan doen om het op te lossen, met eerlijke handel en eerlijke welvaartsverdeling bijvoorbeeld. Maar dat zal wel weer te veel gevraagd zijn.

afbeelding via www.spitsnieuws.nl

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

1 reactie

  1. Rolande De Bruyn on

    Mijn hart doet ook pijn bij het zien van de dagelijkse beelden van ellende , maar inderdaad de vluchtelingenstroom opvangen alleen is geen oplossing , maar een pleister op een gapende wonde. Waar is de naastenliefde gebleven als je sommige commentaren hoort, hoe gevoelloos kunnen mensen zijn….
    Een oplossing is inderdaad zorgen dat de vluchtelingen terug kunnen naar hun thuisland waar er nu oorlog en niets dan ellende is. Dit is echt een wereldprobleem en niet zomaar in één twee drie op te lossen….Wat zeuren wij soms om kleinigheden het vernoemen niet waard….Moeder in wat voor wereld leven wij????

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: