Verknipte verkiezingen

2

Of ze nog werkt, vraagt de kapster aan mijn buurvrouw, net nadat ze mij al een 3e graads verhoor heeft gegeven over mijn turbulente beroepsleven vol hollen en stilstaan.
Ik sta op dat moment even stil, en heb zelf al flink moeten bedenken welke draai ik daaraan zou geven om geen gezichtsverlies te lijden tegenover haar, de full time werkende, de hele wereld over reizende, kinderloze, bloedmooie, jonge… enfin, je begrijpt het wel. Tegen zoveel machtsvertoon, daar kunnen wij middelbare vrouwen- met- kinderen, kraaienpoten en stiekeme grijze haren niet tegenop.
Mijn buurvrouw stottert wat en begint over buikvet… BUIKVET??? Wat doe je nou trut!! Daar maak je het niet veel beter mee hoor! Wat moet bloedmooi en jong wel denken van buikvet! Ik schaam mij plaatsvervangend voor mijn leeftijdgenote en duik wat dieper weg onder de hete lampen.

Ja… ehhh, die overgang, hormonen, mompelt buurvrouw verder. Vandaar dat ik op de fiets ben, anders kom ik te veel aan…
En heb je daar wel tijd voor dan, zo’n end fietsen? juicht kapster. Goffer, denk ik, nu kun je er niet mee onderuit…

Ja…, ja, ik werk niet… dus, stottert de buurvrouw onvermijdelijk. Ik kreeg daar te veel stress van, in mijn werk was het niet mogelijk vroeg thuis te zijn voor de kinderen, ik kon dat niet combineren, dus dan maar niet werken.
Oh… antwoordt kapster, en je man werkt wel full- time?? Ik hoor de verbazing in haar stem.

Zeker… ja, natuurlijk, ik ben dan thuis en hij… Meer uitleg krijgt de buurvrouw er niet uitgeperst.

Ik krijg medelijden met haar.
Ik krijg medelijden met elke vrouw in haar positie. Dat we potverdomme onszelf moeten schamen voor het feit dat we thuis willen zijn voor de kinderen! Dat we ons moeten schamen voor onze keuzes! En dat er niet gewoon in elke functie een regeling is zodat zowel man als vrouw thuis kunnen zijn voor die kinderen als het nodig is. Zonder die stress en schaamte.

Ik was afgelopen zomer in Denemarken. In dat land is elke werknemer, man EN vrouw, elke dag om 4 uur thuis voor de kinderen. En Denemarken is een van de productiefste landen van Europa, ondanks die ‘korte’ werktijden, of, liever gezegd, juist daardoor. Mooi geregeld.

De partij die dat voor elkaar krijgt in ons land, krijgt mijn stem.

 

Bron: Waarom Denen zo weinig werken en een van de productiefste volken van Europa zijn
Afbeelding: Jo_Johnston / Pixabay

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

2 reacties

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: