Vechten tegen kanker, wat een onzin. In nagedachtenis aan Johan Cruijff

0

(Eerder gepubliceerd op 27 oktober 2015, aangepast op 24 maart 2016 naar aanleiding van het overlijden van Johan Cruijff)

cruijff3dprinting

“Rookt u? Heeft u ooit gerookt? en hoe lang en hoeveel sigaretten per dag?” Deze vragen werden door de longarts aan mij gesteld. Een rekenmodel toont aan doordat ik twintig jaar van mijn leven heb gerookt, dat ik 5 pakjaren heb weg gestoomd…
“Pfft” zei ik met een hoorbare zucht en vroeg meteen “Is dat eigen schuld dikke bult?” omdat ik mogelijk ook een tumor in mijn rechter long heb.
Ik herinner mij deze vragen alsof het gisteren was, zo ook de dag dat ik mijn laatste sigaret heb gerookt. Wat een impact.

Hij beantwoordde mijn vraag op een geruststellende toon. “Het is een vraag voor de statistiek en voor de behandeling vanwege uw diagnose darmkanker. Dit pakjaren rekenmodel wordt door alle ziekenhuizen gebruikt en wordt aan alle patiënten gevraagd.”
Pfieuw . . . en ik zuchtte nogmaals hardop.

Desalniettemin was ik  blij, dat ik NEE kon zeggen, dat ik niet rook. Ik voelde toch wel een schaamte dingetje, stel je voor dat … ik nu ja had moeten zeggen …

Natuurlijk werd de vraag of ik ooit heb gerookt ook in mijn privé situatie gesteld. Het blijft een logische reactie bij het horen van de diagnose kanker. Het is het zoeken naar een verklaring, waarom iets is, zoals het is.
Ik geef je de raad dat niet meer uit te spreken, maar alleen te denken. Moet diegene zich dan schuldig gaan voelen als je zo’n diagnose hebt gekregen? Of er al niet genoeg zorgen zijn.

Eindelijk een gezicht bij longkanker:
Afgelopen week is de ziekte longkanker in een vaal zonnetje gezet. Want Johan Cruijff heeft longkanker, van het kwaadaardige soort. Veel reacties van over de hele wereld zijn zichtbaar op de sociale media en de nieuwsbulletins, het lijkt wel of tie dood is, zoveel terugblikken..

Ik ben hier van onder de indruk, wat zegt dat over mij en mijn diagnose?

Vooral de steun in de vorm: ‘hij heeft altijd gevochten, hij zal nu ook vechten en deze strijd aangaan’ raakt mij. Vechten? Je kan behandeld worden of niet, en of dat kan, dat ligt nog in de toekomst, ook voor hem.

Johan Cruijff is met foto’s, vooral die van vroeger, in het nieuws. De nadruk ligt op het feit dat hij ooit heeft gerookt en dat hij pas in 1991 is gestopt met roken. Stop daar toch eens mee! en zie het als een oproep. Zelfs Johan Cruijff is geen uitzondering, nummer 14 heeft longkanker.

Wel fijn dat er veel beterschapswensen zijn! En dat er nu veel meer voorlichting en onderzoeksresultaten zijn te lezen in de media.

Op 24 maart 2016 is Johan Cruijff overleden 

Johan-Cruijff-roken-300x164

 

 

De feiten: Longkanker is een dodelijke ziekte.
Van de 20 longkanker patiënten hebben er 18-19 substantieel gerookt.

85% van alle patiënten overlijdt eraan, velen binnen 1 jaar na diagnose.

(dr. Sander de Hosson, longarts, Assen)

Moet je je schuldig voelen als je een diagnose longkanker of andere soort kanker krijgt? “NEE joh! Niet doen!” zeg ik hartstochtelijk. ‘Je hebt er anders nog een probleem bij’.

Rookwaar is geen levensmiddel!
Het is geen levensbehoefte! En het moet beter niet meer in supermarkten worden verkocht. Veel collega’s van Johan Cruijff begonnen wrang genoeg, ooit een sigarenwinkel na hun voetbal carrière, dat was in mijn jeugd.

VECHTEN tegen KANKER, wat een onzin!
Na een diagnose kanker kan je mogelijk kiezen voor een behandeling.
Mogelijk is er voor jouw ziekte geen keuze meer of je mijdt de zorg, ook dat kan.
Sterkte!

——————————————————————————————-
Met respect meld ik hierbij dat op 24 maart 2016 kort voor 14.00 uur bekend werd gemaakt dat Johan Cruijff is overleden.

De rest van de middag stond al het nieuws in het teken van zijn weergaloze voetbalspel en dat hij een geweldig innemende familieman was, die zonder vader opgroeide en tijdens zijn carrière in Amerika ging spelen en daardoor de Johan Cruijff foundation heeft opgericht.

Ook ik was trots op hem in het buitenland als men zijn naam met respect uitsprak en zijn spel omschreef: Onze Cruijff!

Longkanker is een sluipmoordenaar!

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: