Terrorismebestrijding

2

Daar zitten we dan weer met onze bek vol tanden en ons hart vol afschuw. Weer een grote aanslag en dit keer zo dicht bij huis. Op de social media schreeuwen we moord en brand dat het nu echt genoeg is. Dat de islam een verdorven religie is die dood en verderf zaait. Dat de regering hard moet ingrijpen. Dat de grenzen dicht moeten. #StopIslam was een hele dag trending op Twitter.

Allemaal reacties gestoeld op angst, woede en machteloosheid. De gevoelens zijn terecht. Ook ik ben bang van IS. Volgens mij mankeer je iets als je dat niet zou zijn.

Maar zijn al de reacties op de Social Media wel allemaal even waar en even terecht? Nederland leeft al twee jaar onder dreigingsniveau 3, dat is het op één na hoogste dreigingsniveau. Dat betekent dat er in Nederland altijd rekening gehouden moet worden met aanslagen. De overheid en de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) houden daar in ieder geval rekening mee en nemen al heel veel maatregelen om aanslagen te voorkomen. Alleen dat gebeurt vooral op de achtergrond, daarom lijkt het alsof er niets gedaan wordt.

Misschien is het maar goed ook dat het meeste achter de schermen en niet vol in het zicht gebeurt. Ik zou me er waarschijnlijk niet veiliger door gaan voelen als er overal politie, marechaussee en militairen zouden rondlopen. En als de politie en het orgaan terrorismebestrijding alle werkmethodes bekend zou maken, zouden ze de terroristen ook onnodig wijzer maken dan ze zijn. Misschien kan er wel meer gedaan worden, maar hierin ben ik geen expert.

#StopIslam lijkt me ook nog steeds een onmogelijke opgave en bovendien een wel begrijpelijke maar niet een geheel terechte reactie. Natuurlijk zijn de aanslagen wederom gepleegd door islamitische terroristen van IS. Maar IS richt zich echt niet alleen op het westen of op de christenen. Moslims die volgens IS niet de juiste interpretatie van de islam volgen zijn net zo goed doelwit. Ze worden wellicht nog harder getroffen dan wij hier.

Bovendien lijkt me dat het verbieden van alle islamistische geloofsuitingen meer verdeeldheid en extremisme in de hand gaat werken als dat Nederland er veiliger op wordt. En dat is precies wat IS wil, verdeeldheid en angst zaaien. Angst, verdeeldheid en haat zijn precies de goede voedingsbodem voor hun ideeën. Als wij alle moslims gaan uitsluiten van onze samenleving, zullen velen van hen op zoek gaan naar groeperingen die hen wel accepteren. IS zal ze dan met open armen ontvangen en ze hersenspoelen tot volgzame schapen die bereid zijn te sterven voor hun geloof.

Dus geen #StopIslam maar #StopIS en #StopTerrorism. De beste manier omdat te doen is opletten, extremisten hard aanpakken en alle mensen proberen te betrekken bij de samenleving en dus weg te houden bij IS en andere extremistische organisaties. Het mes snijdt aan twee kanten.

GDJ / Pixabay

GDJ / Pixabay

 

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

2 reacties

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: