Spelen met taal, onze taal in beweging

1

‘Wat kapotlelijk! Zoooo Comic Sans!!’

Aldus collega-blogger en aankomend grafisch ontwerper An in Wonderland over een niet zo fraai kledingstuk. Er klopt taalkundig natuurlijk geen hout van deze uitspraak. Maar niemand heeft er moeite mee te begrijpen wat An bedoelt, gesproken noch geschreven. De uitspraak is leuk, anders, sprankelend, helemaal passend bij de creatieve vrije geest die An in Wonderland is.

Recentelijk had ik een leuk gesprek op Twitter over onze taal en het wel of niet correct hanteren van taal- en spellingregels. En ondanks dat ik in mijn eigen publicaties niet schrikbarend ver over het randje ga van wat mag volgens het ‘Genootschap Onze Taal’, bleek ik een nogal afwijkende mening in dezen te hebben. Omdat ik de discussie zeer nuttig vind ga ik er hier graag nog wat verder op in.

Wat vind je bijvoorbeeld van deze uitspraak van Henk Sinatra:

“Altijd plezierig om gratisenvoorniets iets te ontvangen zonder dat u daarvoor uw gammele doorligkarkas hoeft te bewegen. Dat u van uw postvakIN een virtueel meisje van plezier maakt en haar door iedere reclame- of overheidspiemol scantechnisch laat uitwonen doet er dan niet meer toe. Gratis = gratis.”

Ik vind het persoonlijk speels, duidelijk en zeer humorvol geschreven. Maar wat zouden er een hoop woeste rode strepen in zijn blogs terecht komen als we ze ter correctie aan de gemiddelde taalpurist zouden geven. En wat eeuwig zonde zou dat zijn want ook de heer Sinatra, die de Nederlandse taal overigens tot in de puntjes beheerst, kan op bijna virtuoze wijze spelen met d’s en t’s.

Want zo zie ik deze ‘overtredingen’ van taalregels, als spelen met taal, improviseren. Alsof je naar een improvisatie op een muzikaal thema luistert, een spetterende solo in de jazz, of kijkt naar een kleurexplosie van een experimenteel kunstwerk.

BAM!

We tillen de taal boven de regels uit en creëren een nieuwe werkelijkheid, op basis van wat er leeft en groeit in de maatschappij en onze eigen fantasie.

Ik ken de regels van onze taal al mijn hele leven goed door opleiding en beroep, en vind taal prachtig, maar de ontwikkelingen in de taal via de straat, de jongeren, en vooral het internet vind ik ronduit fascinerend en spannend. Ik word letterlijk blij van het improviseren als gevolg van beperkte schrijfruimte op de social media, de vernieuwingen door culturele achtergronden en de creatieve vondsten door trends en reclame.

Onze taal is nog nooit zo in beweging geweest als nu, want we durven eindelijk, net zoals in de muziek en beeldende kunst, buiten de lijntjes van het strenge kader van de taalregels te kleuren en dan zijn de mogelijkheden ineens ongekend!
En die taalregels, die zijn er als houvast, als leidraad, en kunnen en mogen nooit als dwingend kader gebruikt worden.

milesdavis1960_2952489b

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

1 reactie

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: