Sgrijftip: afstand nemen.

0

20150322_130844Zo erg als de titel doet vermoeden is het meestal niet, gelukkig, maar ik krijg nog wel eens blogs aangeboden waarvan ik denk: heb je zelf wel gelezen wat je geschreven hebt? En nog een keer en nog een keer en nog een keer?
Ik heb nog al eens het idee dat mensen te snel tevreden zijn. We hebben de laatste punt gezet en direct ‘verzenden maar’. Met als gevolg dat een verhaal niet loopt en ook niet fijn te lezen is. In het hoofd van de schrijver klopt het, het beeld is perfect. Maar je woorden brengen het beeld helemaal niet, of onduidelijk over op je lezer.

Hoe voorkom je dit nu?

Ik krijg vaak te horen ‘ik heb het echt nagelezen hoor, ik weet niet hoe het beter moet’. En toch kan het beter!
De grote truc is: AFSTAND NEMEN.
Leg je verhaal een tijdje weg, een paar uur, een dag, misschien zelfs een paar dagen, en lees het dan nog eens. Je zult versteld staan van de hoeveelheid verbeteringen die je dan ineens wel in je toch niet zo ‘perfecte’ verhaal kunt aanbrengen. Je hebt ineens wel die afstand die je nodig hebt om te zien dat die omschrijving niet duidelijk genoeg is, je in herhaling valt, of dat je verhaal gewoon niet leuk of interessant genoeg is voor een vreemde om te lezen.

Ik plaats zelf zelden een blog direct, ik laat er liefst altijd een of meerdere dagen overheen gaan om alles wat ik geschreven heb letterlijk te laten bezinken. Mijn schrijftip: neem de tijd, en daardoor afstand van je schrijven, dat komt je blogs alleen maar ten goede.

In oktober start ik weer met het organiseren van de Schrijfcafés, die maand nog 1 x  in Leiden, vanaf november in Scheveningen. Hou deze site in de gaten voor precieze data en locaties.
Je kunt je natuurlijk nu al opgeven: stuur een mailtje naar dedagelijksespiegel@gmail.com en je krijgt alle info in je mailbox!

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: