Schrijftip: hou het klein

0

Je wilt graag van alles vertellen aan je lezer. Er zitten een hoop belangrijke zaken in je hoofd die je kwijt wilt en die dus opgeschreven MOETEN worden. Je wilt je ei kwijt, herkenbaar. Maar hoeveel eieren zijn het eigenlijk, want je verrast je lezer met een ellenlang blog vol info en/of verhaalwendingen.

20150919_071152

Leuk, maar. Een blog is daar niet het juiste medium voor. Als je publiceert op het internet heb je nu eenmaal te maken met een lezer die anders leest dan een traditionele op-papier-lezer. Een blog moet snel te lezen zijn, tegenwoordig ook vaak op een telefoonscherm, en de concentratie van je internetlezer is snel weg. Je moet dus niet te lang van stof zijn, wil iemand je betoog überhaupt nog uitlezen. Een maximum van 500 woorden is een goede richtlijn.

En dan het onderwerp, ik krijg nog wel eens verhalen binnen waarin men in 300 woorden een spannend verhaal wil vertellen. Dat is voor veel schrijvers qua schrijfcapaciteiten helaas geen haalbare kaart.
Als je heel veel, heel beknopt wilt vertellen verval je al snel in de vlakke uittrekselstijl: en toen en toen en toen en ze leefden nog lang en gelukkig. SAAI!

Niet doen dus!

Beter kun je, als je je ei per se in een blog kwijt wilt, je verhaal opdelen in kleine stukjes. Vergroot elke keer een klein stukje van je ideeën uit en maak er verschillende blogs van. Als je iets kleins uitvergroot kun je alles veel beter uitdiepen en op die manier interessant maken voor je lezer.
Zo bereik je dat  je lezer terugkomt voor meer, en dat is wat we uiteindelijk allemaal graag willen.

 

In oktober start ik weer met het organiseren van de Schrijfcafés, die maand nog 1 x  in Leiden, vanaf november in Scheveningen. Hou deze site in de gaten voor precieze data en locaties.
Je kunt je natuurlijk nu al opgeven: stuur een mailtje naar dedagelijksespiegel@gmail.com en je krijgt alle info in je mailbox!

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: