Gaan we zeiken of positief bekrachtigen?

2

Dat ik al heel lang erg moe ben van het gezeik op de social media mag duidelijk zijn. Kritiek, kritiek, kritiek. Wat je ook zegt of doet, of zelfs aantrekt, het is nooit goed. Er valt altijd wel iemand ergens over. Wij Nederlanders zijn genetisch behept met het zeikgen. Wij zijn een zeikend volk,  een onweerlegbaar feit.

Nu gaan er dagen voorbij dat ik dat gezeik best kan hebben en denk: sit on it. Maar de dagen dat ik het niet eens meer probeer, en maar gewoon in de tuin ga werken ofzo, hebben ondertussen de overhand. Na 3 1/2 jaar in de vuurlinie leven moet je een keer toegeven aan je natuurlijke afweermechanisme.

En dat afweermechanisme roept keer op keer keihard: STOP. Genoeg, is genoeg!
Ik twitter dan ook steeds minder.

Jammer? Ja, misschien… maar kijk, het zit zo. Ik zal het nog een keertje uitleggen:
Pavlov en Skinner, basis gedrag, leerprincipes uit de humane psychologie. Alle gedrag dat beloond wordt ga je automatisch en graag herhalen. Alle gedrag dat keer op keer afgestraft wordt, daar stop je uiteindelijk mee.

Heel simpel op een rijtje gezet komt het hier op neer:

  • Positieve feedback: JA FIJN! Dit voegt wat positiefs toe, daar kan ik wat mee, heel graag. Ik ga er graag mee aan het werk!
  • Complimenten: Ja heel fijn! Dit voegt ook wat positiefs toe, daar doe ik het voor! Ik blijf aan het werk.
  • Afzeiken en kritiek. Oh… blijkbaar wil je mij niet, of datgene waar ik voor sta of hoe ik eruit zie. Whatever. Best wel heel erg negatief. Dan niet! Ik ben geen masochist.DOEI

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

2 reacties

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: