Goede zorg met een PGB

1

pgbJoep heeft al vanaf zijn tweede jaar PGB. Met dat PGB kopen wij zorg in. We betalen hieruit de dagopvang bij het Kinderdagcentrum, het logeren in het logeerhuis en de begeleiding thuis. Tot twee jaar terug werkte ik 20 uur op een manege. De middagen dat ik niet thuis was kwam er een begeleider voor Joep thuis.

Echter twee jaar geleden, toen Joep negen jaar oud was, was de situatie onhoudbaar geworden. Ik was overspannen en Joep ging eerder achteruit als vooruit in zijn ontwikkeling. Hij ontwikkelde tics en dwanghandelingen. Hij was ineens niet meer zindelijk. Hij was snel overstuur en huilde veel. Ook begon hij weer op zijn hoofd te slaan. Ik moest kiezen. Of Joep moest uit huis geplaatst worden of ik moest stoppen met mijn baan en de zorg voor hem op mij nemen.

Ik heb toen logischerwijs gekozen te stoppen bij de manege en 20 uur voor Joep te gaan werken. Ik word uit zijn PGB betaald. Ik hoefde voor deze keuze geen nieuwe indicatie aan te vragen, want gezien de ernst van zijn beperkingen had hij al een hoge indicatie en dus een ruim budget. Ik had het alleen nooit allemaal ingezet. Het overschot werd altijd aan het einde van het jaar weer terugbetaald aan het zorgkantoor.

Nu vind ik uiteraard dat ik wel moet werken voor mijn geld. Dus hebben wij ook een zorgplan voor thuis. En ik besteed veel aandacht aan de ontwikkeling van Joep en het aan het aanleren van vaardigheden.

Verder kan ik Joep nooit alleen laten. Hij heeft 24 uur toezicht nodig. Ik moet hem nog steeds helpen met wassen, aankleden, toiletgang etc. De zorg voor Joep is dus aantoonbaar zwaarder dan voor een ‘normaal’ kind van elf.

Nu kreeg ik laatst het blog van Yvonne van Riemsdijk onder ogen. Zij is blogger en ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en daarom weet ze alles over de zorg en PGB, denkt ze.

Volgens haar zou de PGB beter afgeschaft worden om dat geld te besteden aan verbetering van de zorg in natura geleverd door grote zorginstellingen.  De PGB is volgens haar een nodeloos geldverslindende regeling. Het zou zelfverrijking in de hand werken. En de administratie zou veel te zwaar en moeilijk zijn voor de zorgvragers.

En als kers op de taart is de PGB een onrechtmatig inkomen voor moeders en partners die de zorg voor de zorgvrager op zich nemen. Het zou een goedmakertje zijn voor het lijden van de moeders en de partners.

Deze moeders en partners zouden volgens mevrouw Van Riemsdijk gewoon thuis moeten blijven om voor hun kind of echtgenoot te zorgen en de daarbij komende armoede maar voor lief nemen. Ze hebben gewoon pech.

Er is altijd nog die goed geregelde zorg in natura betaald door de overheid. Daar kunnen de zorgvragers ook terecht.

Dat zou voor mij en Joep betekenen dat ik gewoon uit werken moet en dat Joep de hele week van 9 tot 6 naar de opvang moet of in een instelling moet wonen. Dat is namelijk zo veel beter dan dat hij thuis is bij zijn ouders net als elk kind van elf jaar oud. En dan doe ik tenminste nog wat nuttigs voor de samenleving.

Ik voel me toch enigszins geroepen om mevrouw Van Riemsdijk even op de echte feiten te wijzen.

Ik word betaald uit het PGB van mijn van zoon voor de buitengewone zorg die ik aan hem lever. Daardoor kan hij thuis blijven wonen. Zo kan Joep een zo normaal mogelijke jeugd genieten. Ook wordt er veel geld bespaard want intramurale zorg is altijd duurder dan extramurale zorg. En de zorgverleners die via de zorg in natura worden bemiddeld zijn ook veelal veel duurder dan de zorgverleners die door de PGB-houders zelf aangenomen worden. Ik hoef er niet eens een rekenvoorbeeld aan te wijden want ik weet zeker dat er geen enkele geschikte zorgverlener komt voor de 11,50 euro per uur die ik verdien.

Wat betreft de administratie, die doet SVB  voor het grootste gedeelte dus zo’n enorme klus is het niet. En het feit dat je zorg nodig hebt wil niet zeggen dat je iets aan je verstand mankeert.

En dan als laatste nog het punt van de zelfverrijking. Er zijn altijd en overal mensen die ergens een slaatje uit proberen te slaan. Door de nieuwe regels is het nu al veel moeilijker om misbruik van het PGB te maken. Dus hier zie ik ook geen enkel argument om de regeling af te schaffen.

Ik krijg uit het stuk van Yvonne van Riemsdijk eerder de indruk dat ze aan een misplaatste vorm van jaloezie lijdt, dan dat ze steekhoudende argumenten heeft om het PGB af te schaffen.

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

1 reactie

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: