Ook ik ben naïef!

1

Met de wetenschap dat ik mezelf keer op keer blijf herhalen: Ja, ik ben verschrikkelijk naïef!

Het is heel naïef om te denken dat er tegen twee schreeuwende raddraaiers tien intelligente mensen staan met goede ideeën. Het is enorm naïef om te denken dat als die mensen met goede ideeën eens niet overschreeuwd worden door een wereld aan domheid, en de kans krijgen om zichzelf uit te spreken, we met zijn allen aan iets nieuws kunnen bouwen. Iets beters, een toekomst.

En ja, ik zie ook de gevaren en de enorme problemen in onze maatschappij. Ik heb kinderen en vrees voor hun toekomst. Ik wil ontzettend graag dat ze kunnen leven in een samenleving zonder gevaar, zonder haat voor elkaar.
Maar ik zie ook dat schreeuwen tegen elkaar en opruien nooit de oplossing kan zijn om die haat en die gevaren weg te nemen. Haat lokt alleen maar meer haat uit, een simpel gedragsmatig gegeven.
Ik ben zo naïef dat ik zie, dat praten met elkaar, met respect voor elkaars normen en waarden, ruimte voor oplossingen geeft.

En dat niet iedereen het talent gegeven is om op die manier gesprekken met elkaar te voeren, ja, dat is een punt van aandacht, maar in mijn naïviteit niet onoverkomelijk. Alles is te leren, als we maar willen leren. En laten we anders vooral de goede mensen uitkiezen die dat talent wel hebben. We hebben nog steeds een democratie die goed kan werken, ik geloof daar in, naïef als ik ben.
Noem mij dus vooral ook naïef, ik ben er trots op. Want dit is ook mijn ideale wereld. En ik weet zeker dat er meer zijn zoals wij. Ik hoop zelfs op de zwijgende naïeve meerderheid.
En ik doe bij dezen de zoveelste oproep:

Laten we met zijn allen vooral naïef blijven maar verdomme eindelijk eens durven onze mond open te doen!

Noot voor de schreeuwers:

Ja, ik denk dat ik recht van spreken heb, en dat ik moraalridder MAG zijn. Waarom? Vraag het me eens. Misschien kunnen we er een gesprek over hebben.

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

1 reactie

  1. Je bent denk ik niet naïef ,je voorstellingen zijn goed ,alleen velen kunnen niet spreken of schrijven zonder te schreeuwen ,dat ligt voor een groot deel aan hun achtergrond opvoeding b.v .
    Ook hebben velen niet het talent of vermogen voor een goed gesprek over de normen en waarden in onze maatschappij ,dikwijls zijn ze ook nog eens verbitterd.
    T´is allemaal moeilijk !…. overigens een gesprek van face to face is meestal makkelijker als te schrijven de mimiek speelt dan een grote rol.

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: