Omgaan met culturen

0

stevepb / Pixabay

Heel veel mensen, schrikken terug om kritiek te uiten op mensen met een kleurtje of andere afkomst. Want dan kun je zomaar uitgemaakt worden voor een racist/fascist.

Een andere, inmiddels grote groep doet het wel, maar slaat ook door en provoceert maar raak. Niets leuker dan afgrijzen of irritatie op te wekken, lijkt het wel. Het voeden van de onderbuikgevoelens. Het hoort een beetje bij het nieuwe stoer doen.

 

Niets is zo gemakkelijk, om stoer te doen over zwakke mensen die zich niet kunnen verdedigen, omdat ze niet in de gelegenheid zijn en in een afhankelijke positie verkeren.

Over het algemeen opereren de provocateurs in groepjes/groepen of liefst in het anoniem achter een computer. Een beetje laf.

De andere meer behoudende groep sputtert tegen of beklemtoont, dat ze absoluut geen racist zijn. Angst voor het onbekende, angst voor het eigen welzijn, ligt vaak ten grondslag aan de kritiek of het uitspreken van zorgen. Maar ook onwetendheid.

In plaats van open te staan voor dat onbekende en het als een uitdaging te beschouwen om nieuwe culturele achtergronden te mogen ontdekken, sluit men zich af. Er worden hersenspinsels geuit en men staat klaar met een oordeel.
Steeds meer van die fantasieën lijken een waarheid.
Maar er zijn ook mensen, die zich te pas en te onpas opwerpen als ‘vrienden’ van de vluchtelingen of met vuur en vlam de nieuwe Nederlanders verdedigen. Waarom? Omdat ze dat etiketje niet graag krijgen opgeplakt. Want dat heb je zomaar…
Persoonlijk probeer ik me altijd te verdiepen in culturen en in de personen. Ik benader ze als mensen.
Dat wil zeggen, dat ik de één wel aardig vind en de ander niet.
Alsof het mensen zijn dus. Dat klinkt niet aardig. Maar ik heb het gevoel, dat het weinig gebeurt. Groepen met een andere culturele achtergrond en/of geaardheid, worden weggezet als groep en niet als individu.
Wanneer ik dus iemand tegenkom, die ik een plurk vind, of het nu een moslim of Nederlander betreft, dan maakt het voor mij geen enkel verschil, die afkomst…
Het benoemen van afkomst of geaardheid is een bekrompenheid, die we al jaren bezigen. En ja, dan krijg je al snel het etiketje: racist…
Dus als men van dat etiketje af wil, moet je niet rücksichtslos alles okay vinden, maar gewoon mensen beoordelen op het mens zijn en proberen dwars door ras, religie of geaardheid heen te kijken.
Zet mensen niet in een hoek, maar leer van ze, en leer mensen en vooral ook kinderen, dat het anders moet…

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: