Omdenken

5

Omdenken, het is ook weer zo’n modewoord. Het houdt in dat je het leven tot vervelens toe positief benadert. Dat je in problemen, kansen ziet. Niet ‘Ja, maar…’ maar ‘Ja en…..’ denken.

Als ik er zo over nadenk, heb ik een bruin vermoeden, dat dit weer bedacht is door één of andere reclame-yup. En als dat niet zo is, dan heeft de reclamewereld het in ieder geval dankbaar geadopteerd.

Het enige wat ik wel interessant vind van omdenken, is dat je een probleem of concept anders dan gangbaar leert benaderen. Nu is mijn leven toch al niet zo gangbaar, maar de laatste 10 jaar is omdenken ongeveer een vereiste geworden. Mijn kind heeft namelijk klassiek autisme en doe niets volgens het boekje. Als je hem wilt bereiken of iets wilt leren, zul je creatief moeten zijn. Omdenken dus, maar dan zonder dat überpositief orgastisch gewauwel.

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het aantrekkelijker maken van kleurplaten. Mijn zoon vindt daar namelijk geen bal aan, ook al is het plaatje nog zo leuk. Zo gauw hij begint met inkleuren, gaat hij namelijk buiten de lijntjes en dan wordt het al gauw een krasboel. Het plaatje is dan verpest en dat werkt nou niet bepaald motiverend.

Maar ja, ik wil toch dat hij zo af en toe kleurt. Dat is namelijk goed voor zijn fijne motoriek. Dus hoe ga ik dit probleem oplossen?

Eigenlijk heel simpel: zorgen dat het plaatje intact blijft ook al ga je buiten de lijntjes. En dat kan met de pictogrammen van Sclera. Sclera is een belgische organisatie die gratis pictogrammen levert voor mensen met een beperking. Deze pictogrammen zijn zwart met witte afbeeldingen.

Ik zocht een paar leuke pictogrammen uit, vergrootte ze uit tot ongeveer A4 formaat en printte ze uit. Het kost wat printerinkt, maar kleuren is wel een stuk leuker geworden voor mijn zoon. Bovendien, wie zegt dat kleurplaten per se een witte achtergrond moeten hebben?

 

tumblr_inline_nni8k08MqE1solr4q_1280 Tekeing

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

5 reacties

  • Beste Berthold,

   Ik kan me voorstellen dat u, als grondlegger het niet eens bent met de eerste alinea’s. Helaas is dit wel wat er met uw theorie gebeurt. We worden doodgegooid met kreten als omdenken, mindfulness, positief in het leven staan en in je kracht staan. Zonder dat de boodschappers van deze kreten ook maar enige kennis hebben van wat ze roepen. Ik word daar misselijk van, want het leven is niet alleen maar leuk. De reclamewereld heeft ook uw concept mooi in haar wapenarsenaal opgenomen.

   Echter dit stuk gaat over, hoe ik naar mijn zoon kijk en hoe ik ingangen probeer te vinden om hem te bereiken. Ik bekijk het probleem waar ik tegen aan loop dus van alle kanten en kijk wat ik er wel mee kan. Volgens mij komt dat aardig dichtbij uw theorie. En anders heb ik het inderdaad niet begrepen

   Mvg Kris

 1. Alle respect voor het gevecht dat je levert om jouw kind een leefbaar bestaan te geven. Ik snap het. Zelf ben ik iemand met autisme en ik lever mijn eigen gevecht en zie hoe moeilijk leven met mij is voor mijn familie en geliefden. Toch wil ik iets kwijt over dit verhaal. Sorry, maar ik krijg er koude rillingen van.

  Omdenken is heel wat jaren geleden bedacht door iemand die niets heeft met reclame: Berthold Gunster. Het is commercie die mensen vertelt dat iemand plaatjes verpest door ze ‘fout’ in te kleuren. Met omdenken zou je ervan uitgaan dat het niet ‘fout’ is. Er is dus een firma die plaatjes levert die de creatieve uitingen van mensen die anders kleuren, beperken. Tja, ik denk dat het een knap staaltje omdenken is geweest om plaatjes die iets te veel zwarte vlakken bevatten, toch nog ergens voor te gebruiken. Misschien willen sommige mensen, met of zonder autisme, gewoon minder lijntjes om tussen te moeten kleuren.

  • Beste Margriet,

   Het is in dit geval niet de commercie die bepaalt dat het plaatje verpest is, maar mijn zoon zelf. En daarom vindt hij deze manier van kleuren leuker. Het heeft ook niets met het beperken van zijn creativiteit te maken. Het is eerder het ontwikkelen van zijn creativiteit door de stapjes kleiner en makkelijker te maken. Bovendien maakt Sclera geen kleurplaten, maar pictogrammen. Ik ben degene die er kleurplaten van maakt.

   Mvg Kris

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: