Nare mannetjes

5

Ik blijf het een fascinerend fenomeen vinden:  met zijn allen iemand in de pan hakken op de social media. De meute tegen 1, en dan lekker doorgaan tot je iemand compleet van het scherm geveegd hebt.  Omdat we met zijn allen zijn, voelen we ons veilig en hebben we  gelijk PUNT.  Eventuele fouten in onze denkwijze en consequenties voor slachtoffers zijn nu even niet belangrijk. We redeneren alles wat tegen ‘ons’ is direct weg, het is ‘wij tegen de vijand’. En met zijn allen zijn we onaantastbaar.

 

Wat een heerlijk veilig gevoel zal dat geven om tot zo’n groep te behoren.  Je hoeft niet meer zelf na te denken, je kunt heerlijk meegaan in de flow van de rest. En de kudde bepaalt.
Dat de kudde wel eens desastreuze beslissingen neemt, die achteraf bekeken, met een beetje gezond verstand op zijn zachtst gezegd ‘een beetje dom’ waren,  ach dat is collateral damage.  Onbelangrijk in het zicht van ‘Het doel’.

Dat de kudde op deze manier ook heel makkelijk gebruikt kan worden door een slimme manipulator om een doel te bereiken dat niet helemaal zuiver op de graat is, joh, wat maakt het uit! Dat die nare mannetjes ongewild en ongemerkt ineens ook nog heel domme mannetjes worden, door zich zo te laten gebruiken, daar kijken we niet naar. Wij voelen ons uitermate happy in ons ‘wij-zijn’.

 

Afzeiken en aanvallen is van alle tijden en bestaat in allerlei gradaties. Op de social media is het heel makkelijk om veilig en anoniem iemand massaal aan te vallen. Maar daartegenover staat het privilege van de aangevallene:  als je niet kijkt, dan is het er ook niet, je kunt het altijd en op elk gewenst moment naast je neerleggen. Veel kun je zelf oplossen door het gewoon te negeren: ‘don’t feed the trolls’.

Want als niemand luistert en niemand reageert, is er geen lol meer aan, toch, nare mannetjes?  Of waren jullie nu dom?

 
 images

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

5 reacties

 1. Rolande De Bruyn on

  Zo is het, gewoon ze negeren en dan is de lol er voor hun ook af, punt, komma andere lijn !!!!!!!

 2. Je hebt gelijk en het is idd van alle tijden….Ik ben voor onze leesgroep Historiën van Tacitus aan t lezen. Hij beschrijft de gebeurtenissen in en rond het rome van ongeveer 69-70. Zeer leerzaam en er is dus niks nieuws onder de zon..

  Goed van je om te negeren.

 3. Het is nu een opgeblazen hype en van alle tijden. Mijn mailvriendin van Bonaire klaagt over het vogelvrij zijn tijdens Carnaval op Bonaire, terwijl het in Limburg niet zo was. Anderen klagen nu over het vogelvrij zijn tijdens het Carnaval in Limburg. Om maar even twee plaatsen te noemen die nu niet echt dichtbij elkaar liggen.
  Als jonge man heb ik in een bus ook wel eens verongeluk iets te veel staande mij niet helemaal staande gehouden, maar verontschuldigde mij dan wel weer, hoewel ….. Het was van mij “onschuldige jeugd”, maatdeze bendes heb ik eind jaren 90 in de Balkan in de grote plaatsen en badplaatsen mee gemaakt en heb daarover rapportages naar de EU gestuurd. Dat werd net als de waarschuwingen die wij stuurden over de auto en andere diefstallen en inbraken deden niet echt door de politieke leiding opgepakt, want het samenvoegen van Europa was daar niet mee gediend.
  Groet en succes met je blogs.

  • Beste Aldert,
   Dit blog gaat over cyberpesten en aanvallen op Twitter en Facebook. Ik denk dat je twee blogs door elkaar haalt.

   groet Kris

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: