Mijn buren zijn moslims

0

Ik kwam er laatst achter dat mijn buurvrouw een moslima is. “Kon je dat niet aan haar zien dan?” zullen sommigen zich afvragen. Nou nee, want ze heeft het niet op haar voorhoofd getatoeëerd. Ze is weliswaar Marokkaanse, maar verder had ik geen enkele indicatie dat ze moslim was. Ze draagt geen hoofddoek, behalve als ze aan het koken of schoonmaken is. Ze draait niet de hele dag religieuze muziek of preken. Ze heeft nooit bidkralen bij zich en er ligt ook geen bidmatje onder de trap in de portiek.

Hoe kwam ik er dan achter? Heel eenvoudig, door met haar te praten. Ze vertelde tijdens een van onze burenpraatjes in de portiek dat ze zulke lange dagen had vanwege de ramadan. Ik was verbaasd dat te horen, omdat ik dus niet wist dat ze de Islam belijdt. Zo kwamen we op het onderwerp van haar geloof.

Ze vertelde dat ze heel trouw volgens de teksten van de Koran leeft, die ze van buiten kent, zoals een gelovige betaamt. Een Imam hoeft haar echter niet te vertellen wat ze moet doen, daar heeft ze geen boodschap aan.

Doordat ze met een Nederlandse man is getrouwd, is het contact met de moskee verwaterd. Dat neemt echter niet weg dat ze 5 keer per dag bidt, vast en het Suikerfeest en het Offerfeest viert.

Toen ik vroeg of de buurman ook moslim was, verraste ze me met een bevestigend antwoord. “Maar hij vast niet, want hij wordt er ziek van” zei ze.

Ons gesprek ging natuurlijk ook nog over de islamitische kledingvoorschriften en de verschrikkelijke gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Maar daar zal ik u verder niet mee vermoeien. Dat laat ik aan anderen over.

Aan het einde van ons gesprek zei ze, dat ze even wat water ging drinken. Het was 32 graden Celsius die dag. De profeet heeft immers gezegd dat je moet vasten, niet dat je hoeft uit te drogen.

Kijk ik nu anders tegen mijn buren aan? Nee en ja.
Nee, want het zijn nog steeds dezelfde vriendelijke behulpzame mensen.
Ja, want als ik nu vragen heb over de Islam, weet ik dat ik bij mijn buurvrouw terecht kan en dat vind ik een verrijking van mijn leven.

trends-shop.nlfoto via www.trends-shop.nl

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: