Joeps vakantietips 3: Space Expo

0

Space Expo: Maanlanding 1969 nagebouwd. Foto van Kris.

Het is het laatste weekend van de vakantie. Het is van dat net niet weer. En je kan eigenlijk niet wachten tot de scholen weer beginnen. Wat ga je dan op de laatste inspiratieloze dagen van de zomervakantie met de kinderen doen? Naar de Space Expo in Noordwijk natuurlijk!

Wij hebben met Joep gemiddeld 3 keer per maand dat we ons afvragen wat we nu weer met hem moeten gaan doen. Dus ook wij zitten meer dan eens wanhopig op internet te zoeken naar geschikte uitstapjes.

Naar de Space Expo waren we eigenlijk nog nooit geweest, hoewel we dichtbij wonen. Ik had ook eerlijk gezegd nooit verwacht dat Joep de ruimte en planeten interessant zou vinden. Maar sinds we afgelopen vakantie in het planetarium in Franeker zijn geweest, is er toch een lichte interesse ontstaan.

Dus afgelopen zondag besloten wij naar de Space Expo te gaan.

Joep moest uiteraard eerst wennen. Hij vond de planeten en manen die je in het begin door een soort telescoopjes in de wand kon bekijken wel mooi. En hij vond het grappig om er door te kijken.

De Sojoez van André Kuipers. Foto van Kris.

Echter in de centrale expositieruimte vond hij het toch wel erg overweldigend. Er is veel te zien: ruimte pakken, de onderkant van een Ariane-raket, de teruggekomen Sojoez-capsule van André Kuipers. Ook is het ruimtestation ISS nagebouwd en de maanlander van Neil Armstrong.

Voor Joep was het allemaal erg luid en spannend.

Maar wij kennen Joep inmiddels een beetje. Dus wij besloten even op ons gemak wat te gaan drinken en het rondje daarna nogmaals te doen.

Toevallig begon er direct na onze drinkpauze een interactieve presentatie ‘Comics in Space’. Ik weet nooit hoeveel Joep meekrijgt van dit soort presentaties, maar hij vond de dia’s en de experimentjes overduidelijk mooi om te zien. Tijdens deze presentatie kregen wij ook nog eens te horen dat we ons jaren vergist hadden, door te denken dat Neil Armstrong de eerste mens op de maan was. Dat blijkt helemaal niet te kloppen. Kuifje was er al 17 jaar eerder.

Kuifje op de maan. Bienvenue sur la lune, mr Armstrong! Hergé

Na de presentatie gingen we nogmaals de expositie rond. Joep was zichtbaar meer ontspannen en keek met veel meer interesse en plezier naar de tentoonstelling. Ook stond hij zelfs open om samen met mij en zijn vader een paar opgestelde experimentjes te doen.

De Space Expo heeft ook een Space Train die naar de ESTEC gaat, waar ook een rondleiding wordt gegeven. Jammer genoeg was de trein de dag dat wij er waren volgeboekt, dus die doen we een volgende keer.

Want er komt uiteraard een volgende keer. Dat is dan weer een voordeel met Joep. Hij is niet met één keer uitgekeken.

Uniform van Star Trek. Foto van Kris.

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: