Internationale vrouwendag: Haar naam was Pietje

0

In het kader van wereld vrouwendag gedenk ik een vrouw die mij voorging.

Mijn oma was geen gezellige oude vrouw met koekjes en thee. Ze kwam niet oppassen als je ziek was, en logeren deden we niet bij haar. Het was niet dat het een vervelend rot mens was, maar ze hield altijd wel een zekere afstand tot de kleinkinderen. Als klein meisje begreep ik dat uiteraard niet. Ik ging ook veel liever naar mijn ander oma, die wel thee en koekjes had.

Nu, jaren later begrijp ik het wel. Mijn oma was klaar met opvoeden. Ze had er geen zin meer in. Logisch, want toen ik geboren werd, had zij nog 3 pubers thuis wonen. Mijn moeder komt namelijk uit een groot boeren gezin. Mijn oma heeft 15 kinderen op de wereld gezet en opgevoed.

Wij kunnen ons nu, in ons luie luxe leventje, niet voorstellen hoe haar leven er uitgezien moet hebben.

Mijn oma was 21 toen ze trouwde met een man die 11 jaar ouder was dan zij. En zij hield van haar man en haar man hield van haar. Maar het leven was hard en sober. Mijn opa was boer en als je trouwt met een boer moet je meedraaien in het bedrijf. Ook al bemoeide ze zich niet echt met het bedrijf zelf, het beïnvloedde haar leven wel aanzienlijk. Een boer werkt namelijk zo’n 90 uur per week. En het is hard werken voor weinig loon.

In die tijd waren er heel veel dingen niet. Er waren geen wasmachines, drogers, stofzuigers en vaatwassers. Alles moest met de hand gebeuren. En omdat mijn opa de hele dag bezig was op de boerderij, kwam dit allemaal op mijn oma’s bord terecht. Pas eind jaren ’50 konden mijn opa en oma een wasmachine kopen. Zij heeft haar hele leven kei en keihard gewerkt, voor haar man en haar kinderen.

Aan het einde van haar leven was haar lijf enigszins uitgezakt, haar gezicht verweerd en haar handen gehard en gesleten met diepe kloven. Terecht dat ze geen zin meer had in opvoeden. Zij had haar werk gedaan en nu moesten haar kinderen hun werk zelf gaan doen.

Maar dankzij haar zijn er 15 mensen geboren en opgegroeid. Van die 15 mensen, zijn er 7 vrouwen. Sterke vrouwen die midden in het leven staan. En die vrouwen hebben ook weer kinderen, die zij de waarden, normen en het doorzettingsvermogen van deze ene vrouw doorgeven.

In een wereld die steeds harder en vijandiger wordt, besef ik eens te meer , dat je nooit moet vergeten waar je vandaan komt en wie je voor gingen. Mijn oma leeft niet meer. Zij is nog slechts een herinnering.

Ooit was zij een meisje en haar naam was Pietje.

tumblr_inline_nksxb5Mct21solr4q pietje

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: