Indoctrinatie

1

In 1949 verscheen George Orwell’s 1984. Het boek heeft, ondanks dat velen het niet gelezen hebben, een grote stempel op de literatuur, kunst en politiek gedrukt. Vooral “Big Brother is watching you”, wordt veel geciteerd als het gaat over de vele gegevens over mensen die op internet staan en gebruikt worden en het gebrek aan privacy. Mark Zuckerberg wordt er zelfs van beschuldigd Big Brother te zijn. Echter is het gebrek aan privacy maar één van de onderwerpen in het verhaal 1984. Een veel belangrijker onderwerp is indoctrinatie.

Het gaat over het murw en gedachteloos maken van mensen zodat ze met alles instemmen en alles doen wat de hogere macht (de leider/ de partij) zegt. Aan de ene kant wordt het volk overladen met suffe inhoudsloze informatie en entertainment, zodat ze het afleren om na te denken. En aan de andere kant worden ze vervuld met angsten en leugens zodat ze geen uitweg meer zien en hun vrijheid opgeven zonder vragen te stellen

Iedereen die het werk van Orwell kent, weet dat 1984 een waarschuwing is voor en een aanklacht tegen totalitaire regimes en doorgeslagen ideologieën.  In een aantal landen (bijvoorbeeld de Sovjet Unie, Noord-Korea en Iran) hebben regimes een aardige poging gedaan om Orwell’s voorspelling werkelijkheid te laten worden.
In deze landen werden/worden net als in 1984 de geschiedenis en nieuwsberichten aangepast, vervalst of verdoezeld in het voordeel van de machthebber en in het nadeel van de vijand. Persvrijheid bestaat niet, net als dat de vrijheid van kunst en vrijheid van meningsuiting niet bestaat. Dissidenten worden opgesloten, heropgevoed of vermoord.
De bevolking wordt bewust arm en kort gehouden. En ondertussen wordt ze ingepeperd dat de machthebber goed voor ze zorgt en dat de ‘vijand’ heel gevaarlijk is voor ze.

Maar niet alleen in totalitaire regimes komt indoctrinatie voor. Dit ondervond George Orwell toen hij in 1941 voor de BBC Eastern Service werkte en constateerde dat deze propagandistische berichten over de Britse oorlogsinspanningen.

In de jaren na Orwells dood (1950) is het er niet beter op geworden als het gaat om propaganda, censuur en de pogingen tot indoctrinatie door aangepaste of valse berichtgeving.
Nu in de tijd van internet en de daarbij komende social media lijkt er wel een explosie van propaganda en indoctrinatie te zijn. We hebben er zelfs een term voor: Fake news. En zelfs dat woord wordt weer regelmatig gebruikt voor indoctrinatie en propaganda. Want feiten die bepaalde mens n niet bevallen doen ze af als fake news.

Het is propaganda en indoctrinatie ten top. En dat allemaal in de naam van de Vrijheid van Meningsuiting. En het lijkt wel of iedereen er aan meedoet: politieke groeperingen, politici, religieuze groeperingen, regeringen, kranten, tv-programma’s, journalisten met een missie, opiniemakers met een missie, entertainers. Ze hebben ook allemaal hun eigen website, vlogkanaal en diverse social media accounts om hun ideeën door middel van halve waarheden gekleurde nieuwsberichten en complete leugens (hoaxes) te verspreiden onder het ‘gewone’ volk.

En met succes.

Hele volksstammen geloven alle verspreide onzin zonder meer en kletsen achteloos de ideeën van hun favoriete ideoloog na. Zelf nadenken, inlezen en vragen stellen is er nauwelijks bij. Het staat op internet, dus is het waar.

Personen die wel openlijk twijfelen en vragen stellen of een andere mening verkondigen worden op de Social Media met de grond gelijk gemaakt. Edith Schippers vergeleek het terecht met stenigen

Zelf probeer ik altijd het nieuws van alle kanten te bekijken en lees dan ook verschillende nieuwsbronnen. Maar soms weet ik gewoon echt niet meer wat waar is. Bovendien heb ik ook vaak geen zin om constant de confrontatie aan te gaan als ik weer eens iets in twijfel trek of anders interpreteer.

Ik heb dan de neiging om niets meer te zeggen en alles te negeren. Ik zal vast niet de enige zijn. Er zullen ook veel mensen zijn die er bij voorbaat al geen zin in hebben. En zo creëer je een zwijgende meerderheid.

En dat is precies het doel van de indoctrinatie en de propaganda. Dat je je kop houdt en op aangegeven tijdstip doet wat een ander zegt. Uiteindelijk gaat het gewoon om macht.

bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Orwell

https://nl.wikipedia.org/wiki/George_Orwell

https://en.wikipedia.org/wiki/Nineteen_Eighty-Four

https://nl.wikipedia.org/wiki/1984_(boek)

https://www.scholieren.com/boekverslag/47031

youtube: 1984 by George Orwell, part 1: Crash Course Literature

youtube: 1984 by George Orwell, part 2: Crash Course Literature

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

1 reactie

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: