Inburgeringscursus, de facebookversie

0Het is al dagen meer dan 30 graden hier in het Drents Friese Wold, en het zwembad is verreweg de beste plek om de middag door te brengen. Het is van een stichting,  die draait volgens mij geheel op vrijwilligers, en is door de collectieve inspanning van de gemeenschap echt prachtig, schoon, goed onderhouden en goed bemand. 

Het zal wel door de imposante vrijwillige badmeester komen die voor ons de kinderen door het bad dirigeert dat ik aan de praat kom over het verenigingsleven met een lokale mevrouw naast me. En dan duiken ineens mijn frustraties op over de hedendaagse  ik-mentaliteit, die zeker ook heerst bij veel leden van verenigingen in de Randstad: 

Dat men eigenlijk niet meer weet wat verenigingsleven is, zelden klaar staan om het werk te doen, vaak ook slechts een dienst afneemt, en direct klaagt als die dienst niet naar tevredenheid is. 

Of is dat iets typisch van de Randstad? vraag ik me af.

Nee hoor, zegt de mevrouw stellig. Weet je, Noaberschap, dat hebben we hier nog steeds. Dat je wat voor de gemeenschap doet, zoals dat vrijwilligerswerk, en dat je naar elkaar omkijkt. Dat wordt ook van je verwacht hier in de dorpen als je hier woont, dat je actief deelneemt aan onze samenleving.  Het wordt je ook nagedragen als je het niet doet, wat logisch is. Iedereen moet zijn steentje bijdragen.
En dan zijn er van die mensen van buitenaf die hier komen wonen die helemaal nergens iets mee te maken willen hebben. Dat vind ik prima dat je daar voor kiest. Iedereen mag leven zoals hij zelf wil. Maar dan moet je ook niet zeuren als je het ergens niet mee eens bent, en ook geen eisen stellen aan de gemeenschap. Dat recht heb je dan verspeeld hoor. 

Zo is het, bedenk ik. Hoe simpel kan het leven zijn. We leven allemaal samen in dit land, en dat noaberschap, dat is nog steeds heel hard nodig om harmonieus samen te leven. En als je jezelf daar niet in kunt vinden omdat je ego te groot is, dan verspeel je toch echt je recht op dat samen leven.

Misschien hebben ze dan hier, op de grens van Drenthe en Friesland, nog wel wat hutjes op de hei voor je.

Afbeelding: https://pixabay.com

https://www.bosbadvledder.nl/Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: