Ik en de weegschaal

1

De weegschaal is niet mijn vriend. Elke keer als ik er op ga staan geeft hij een gewicht weer dat ik niet wil wegen.

Ik ben behoorlijk dwangmatig als het gaat om de weegschaal. Ik weeg mezelf ongeveer twee keer per dag. Dat is natuurlijk volslagen absurd. Want hoe zeer ik ook het gewicht naar beneden wil kijken, ik val binnen een dag echt niet 3 kilo af.

Deze obsessie met de weegschaal stamt uit mijn adolescentie. Rond mijn twintigste besloot ik dat ik drastisch moest afvallen. Van de ene op de andere dag stopte ik met eten. En toen ging het snel. Binnen zes maanden dook ik onder de 50 kg en na nog eens twee had ik het respectabele gewicht van 45 kilogram bereikt.

Waarom doe je zo iets, vraag je je af. Ik dacht dat als ik afviel gelukkig zou worden, hoe stom dat  ook klinkt. Verder geeft extreem diëten je een gevoel van controle. Als je het gevoel hebt nergens meer controle over te hebben in je leven, is diëten een dankbaar middel. het geeft je houvast. Als je controleert wat je eet, heb je controle over je gewicht en dus over je lichaam. Elke keer dat je dan op de weegschaal gaat staan en weer lichter bent, voel je je oppermachtig.

Bijkomend effect van de hele dag op een lege maag rond rennen, is dat je er een soort roes van krijgt. Een lichamelijk mechanisme dat eigenlijk bedoeld is om te blijven functioneren in tijden van schaarste, is dan ineens een beloning voor jezelf uithongeren. Van uithongeren word je high.

De tijd dat ik niet at en dat ik 45 kilogram woog liggen gelukkig ver achter mij. Ik ben nu in gevecht met de vakantiekilo’s. Ik probeer af te vallen door gezond te eten en te sporten. Het enige wat ik eigenlijk nog over heb van mijn uithongerperiode, is mijn tweemaaldaagse bezoek aan de weegschaal.

Stom ding!

image

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

1 reactie

  1. Rolande De Bruyn on

    Een rotding hé….soms zingt die van mij een klaaglied , soms een vrolijk deuntje, men zou ze moeten verbannen uit de badkamer maar als puntje bij paaltje komt gaan we er elke dag weer even de confrontatie mee aan. Toch gek hé….)

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: