Ik ben een klimaatdrammer in hart en nieren.

0
foto via pixabay

Een van de nieuwe modewoorden op social media is klimaatdrammer. Ik heb het bij wijze van geuzennaam ook maar in mijn naam gezet op Twitter. Maar wat is een klimaatdrammer nou eigenlijk?

Als een klimaatdrammer iemand is die zich bewust is van de klimaat verandering en de invloed van milieuvervuiling op de aarde en de gezondheid van alles wat daar op leeft, dan ben ik al heel mijn leven een klimaatdrammer. Want vanaf mijn vroege jeugd heeft met name mijn moeder me bewust gemaakt van wat ontbossing, overconsumptie en vervuiling doet. Dat er dieren en planten uitsterven, dat smog zorgt voor luchtwegziektes en dat vervuild water voor vissensterfte en ziektes voor dieren en mensen zorgt.

Een ding dat ze me ook leerde is dat je als je rotzooi maakt, je het ook weer op moet ruimen. Bijvoorbeeld het water dat door de riolering wegspoelt ook weer door het waterbedrijf schoongemaakt moet worden. En ook dat als je plastic ergens in een park dumpt je het over 50 jaar nog terug vindt

Kortom milieubewust zijn zit er bij mij al van kinds af in. Ik kan dan haast ook niet begrijpen dat mensen van mijn leeftijd het niet zien. Die snappen toch ook wel dat eenden geen plastic kunnen eten en dat dat roet op de ramen van uitlaatgassen is? In de zomer zie je de smog hier gewoon hangen. Je bent toch niet blind?

Nu op het moment is er veel te doen om CO2. Nederland loopt namelijk vergeleken bij andere landen enorm achter in het halen van de internationaal afgesproken klimaatdoelstellingen. Met name de CO2-doelstellingen zijn niet gehaald. En dat moet natuurlijk nog even in de laatste 2 jaar Rutte3 worden ingehaald.

Maar om deze doelstellingen te halen moeten we dus aanpassen en we moeten betalen. Met name de vervuilers moeten betalen.

En dat willen we helemaal niet!

We willen niet veranderen. En we willen al helemaal geen geld betalen. Consumenten willen het niet en bedrijven willen het al helemaal niet (en gelukkig hoeven bedrijven dat ook niet van de VVD). En dus doen we wat we altijd doen als we iets niet willen. We gooien onze kont tegen de krib. We gaan roepen dat het niet waar is. We gaan naar andere landen wijzen, die het nog veel slechter doen dan wij. We gaan onze bijdrage bagatelliseren. En de mooiste we gaan onzin verhalen vertellen en complottheorieën bedenken. Alles maar om vooral niets te hoeven doen.
Wat dat betreft zijn we als volk en mensheid de kleuterleeftijd nooit ontgroeid.

Nu ligt op het moment de nadruk op CO2 uitstoot. Waarom? Omdat je CO2 vrij gemakkelijk kunt meten en omdat er een correlatie is aangetoond tussen opwarming van de aarde en verhoogde CO2. En met die CO2 uitstoot kunnen de tegenstanders ook lekker aan de haal. Want CO2 wordt verwerkt door planten, die groeien ervan, en dus zijn de maatregelen niet nodig. En dat is complete onzin.

Want klimaatverandering en milieuvervuiling gaat over veel meer dan CO2.
Klimaatverandering gaat over een verstoring van het ecologisch evenwicht door milieuvervuiling. Het gaat over de snelheid waarin het klimaat veranderd waardoor planten en dieren zich niet kunnen aanpassen en dus uitsterven. Met als gevolg dat aan de ene kant oogsten mislukken en natuurrampen en ecolgische rampen ontstaan en aan de andere kant er plagen ontstaan en ziektes in rap tempo verspreiden.

En milieuvervuiling gaat over ook over stikstof en fijnstof, over teer en roet dat je inademt, gewoon uit onze eigen fabrieken, schepen en auto’s. Milieuvervuiling gaat over plasticsoup en niet alleen in de zee en in zuidoost-Azië maar ook in ons oppervlakte water. Want wij vervuilen ook. Je kan hier geen slootje of meertje vinden of er ligt allerlei troep in. En ja die plastic flesjes zal een eend of een vis echt niet opeten. Maar als het door zonlicht uit elkaar valt en het wordt zo klein als nanoplastic dan kan zelfs het waterbedrijf het er niet meer uit halen. En drinken we het zelf ook.

Leiden 2019

Ik schrijf dit niet om bang te maken. Dan zou ik mijn hele leven in angst moeten leven. En dit is ook geen betoog voor de huidige plannen en maatregelen van het kabinet. Want die zijn oneerlijk verdeeld, ondoordacht en onverantwoordelijk. Maar mensen die niet zien dat er iets moet veranderen en dat daar offers voor moeten worden gebracht, die snap ik niet. Dat zijn voor mij de echte klimaatgekkies.
Ik snap werkelijk niet dat je zo naïef kan zijn en zeggen dat het allemaal niet waar is omdat het je niet aanstaat. Je bent toch niet blind?!!

We zullen moeten veranderen. In Europa weten we dat. In Azië weten ze dat. In Amerika weten ze dat. En in Afrika weten ze dat. Dat niet elk land even ingrijpende maatregelen neemt en dat niet iedereen daar de middelen en het inzicht voor heeft, is geen reden voor Nederland om maar niet mee te doen. En we hoeven niet het beste jongetje van de klas te zijn, dat zijn we al jaren niet meer. Maar niets doen is gewoon weg dom en arrogant.

Als deze mening mij een klimaatdrammer maakt, so be it. Dat is gewoon hoe ik opgevoed ben. Milieubewust zijn is voor mij gewoon heel simpel: Wie zijn rotzooi niet opruimt woont op een vuilnisbelt.

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: