Het probleem van de terugkeer van de wolf

0

Alexas_Fotos / Pixabay

Afgelopen weekend sprak ik iemand die voor zijn plezier af en toe jaagt. Nu ben ik niet iemand die acuut ruzie gaat zitten maken omdat een ander een -in mijn ogen- nogal lugubere en onnodige hobby heeft. Bovendien zaten we op de verjaardag van mijn nichtje en dan ga je geen herrie zitten schoppen omdat je een ander standpunt bent toegedaan.

Waar ik wel benieuwd naar was, is het probleem van de opkomst van de wolf in Nederland. De man waarmee ik sprak woont namelijk in het oosten van het land en daar is de kans dat je een wolf tegenkomt een stuk reëler als bij ons in het overbevolkte westen. Meldingen van wolven komen in het grensgebied met Duitsland zelfs zo vaak voor dat niemand er eigenlijk nog van op kijkt en ook niet als er schade is door wolven.

Deze man vertelde dat de wolf als best een probleem en ook een gevaar wordt gezien. Het grootste probleem van de terugkeer van de wolven is het gedrag van de dieren. De wolven die nu in het grensgebied rondlopen zijn namelijk niet bang voor mensen. Sterker nog, ze zouden ze zelfs opzoeken. Dat gedrag zie je ook bij vossen. De natuurlijke leefomgeving van de vos wordt steeds kleiner en er is steeds minder te eten in het bos. Echter in de bewoonde gebieden is zat te eten. De prooidieren zijn ook verhuisd naar de bewoonde wereld en daarbij zijn er nog de vuilnisbakken die uitpuilen en mensen zijn zo slordig dat ze ook hun etensresten overal laten slingeren. De vos is opportunistisch en past zich aan aan de nieuwe omstandigheden. Het is tegenwoordig helemaal niet ongewoon als je een vos voorbij ziet lopen in een woonwijk of uitgaansgebied.

Voor de wolf lijkt dit dus ook te gelden. In elk dier schuilt een opportunist. Ze moeten wel anders overleven ze niet. Het probleem is echter dat een vos wellicht een kat of een kleine hond aan kan, van mensen zullen ze afblijven. Die zijn gewoon te groot. Echter voor wolven geldt dat niet. Wolven leven in groepen en kunnen een mens met gemak aan. Ook een enkele wolf heeft de kracht om een mens met gemak aan te vallen en van het leven te beroven. Kinderen zouden dan een gemakkelijke prooi zijn. De wolf is immers gewoon een groot roofdier.

Ik snap best dat je niet zit te wachten op een groot en potentieel gevaarlijk roofdier dat inmiddels zo opportunistisch is dat het zich zonder schroom tussen mensen begeeft. De komst van de wolf betekent dan niet alleen een gevaar voor vee en schade voor de veehouder, maar ook een reëel levensgevaar voor mensen en kinderen. En dat gevaar is nog beschermd ook.

Dierenliefhebbers die de wolf met open armen willen ontvangen (ik zou het niet te letterlijk doen) dragen aan dat je je vee kan beschermen door ze ’s nachts binnen te zetten en flinke afrastering met schrikdraad te gebruiken. Hoewel dat dure en tijdrovende oplossingen zijn, kan ik dat nog wel onderschrijven.
Maar wat doe je aan wolven die niet bang zijn voor mensen en dus ook ’s avonds en misschien ook wel overdag door je woonwijk struinen, waar je oma achter haar rollator loopt en je zoontje voetbalt? Experts zeggen wel dat een wolf niet zo snel een mens zal aanvallen. En ik heb ook begrepen dat mensen vreselijk stinken en mensenvlees eigenlijk niet te vreten is. Maar de gelegenheid maakt de dief en honger maakt rauwe bonen zoet.

Wat de oplossing is weet ik niet. Als natuurliefhebber en klimaatgekkie zeg ik dat we de wolf gewoon moeten accepteren en er maar mee moeten leren leven. We hebben tenslotte al genoeg ruimte ingepikt. Maar als moeder, boerenkleindochter en realist kan ik wel degelijk de risico’s zien.

Hieronder een filmpje van twee jonge wolven die niet bang zijn voor mensen en zelfs de helm van een opzichter/jager pikken. De wolven zijn wel voorzichtig en houden gepaste afstand, maar zijn niet zo schuw dat ze niet in de buurt durven te komen.

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: