Is halal vlees nu echt zo vreselijk?

0

Soms zie je van die berichten waarvan je denkt: Hè???????? Wat is dit nou weer?

Zo kwam ik een week terug een tweet over een mevrouw tegen die boos was op Diergaarde Blijdorp omdat ze halal vlees serveren. En natuurlijk waren er al weer ettelijke islam-tegenstanders met dit bericht aan de haal gegaan.

Maar wat is er nu eigenlijk zo vreselijk aan halal vlees?

Als we tegenstanders van halal slachten moeten geloven is  deze vorm van slachten de meest vreselijke vorm van dierenmishandeling, omdat de dieren onverdoofd geslacht worden. Dat is in de ogen van de meeste mensen verschrikkelijk. Dus de moslims moeten wel dierenbeulen zijn.

Bij deze conclusie nemen ze voor het gemak geen kennis van de slacht op zich en de regels van het halal slachten.

Slacht is het doden van dieren door verbloeding. Het dier wordt de keel doorgesneden zodat het doodbloedt. Het is belangrijk dat het dier goed leeg bloedt, want van met bloed vervuild vlees kan een mens heel ziek worden.

De slachtregels volgens halal zijn gebaseerd op het geloof dat de mens met zorg en eerbied om moet gaan met alles wat Allah geschapen heeft. Verder verschillen de hygiëne-regels van de halal niet of nauwelijks van onze hygiëne-regels ten aanzien van het slachten.

Toen Mohammed de regels voor halal slachten opstelde had hij als doel voor ogen om de grove dieronvriendelijke en onhygiënische praktijken van die tijd aan banden te leggen. Daarom moet een slachtdier een goed leven hebben gehad, goed doorvoed en gezond zijn. Als men het dier gaat slachten, moet het dier rustig zijn en mag het ook geen reeds geslachte dieren zien. Ook mag het dier het mes niet zien.

Het mes waarmee de keel wordt doorgesneden moet vlijmscherp zijn, zodat de hals, slokdarm en luchtpijp in één haal worden doorgesneden. Dit is belangrijk omdat het dier dan zo snel mogelijk leeg bloedt en zo min mogelijk pijn heeft. Deze handeling vereist uiteraard een kundig slager. Als de slacht helemaal volgens de halal regels verloopt duurt het ongeveer 20 seconden voor dat het dier dood is.

In Nederland is deze manier van slachten in principe niet toegestaan. Sinds wij verdovingstechnieken als het schietmasker (een pin door het voorhoofd), elektroshock en het inademen van koolzuurgas hebben, mag een dier niet meer onverdoofd geslacht worden. Deze technieken heten verdovingstechnieken, maar in werkelijkheid worden ze hersendood gemaakt. Het dier is dan zo goed als dood, alleen het hart klopt nog.

Het enige wezenlijke verschil tussen halal slachten en regulier slachten (afgezien van de gebeden en rituelen) is dat het dier bij halal slachten binnen 20 seconden hersendood is en bij regulier slachten binnen 2 seconden. Daar moet wel de kanttekening gemaakt worden dat het goed gebeurd.

Het is trouwens niet waar dat alle moslims een probleem hebben met de verdoving. Waar ze een probleem mee hebben is dat de verdoving de oorzaak van het overlijden van het dier is. Een dier dat overleden is voor het geslacht wordt mogen ze niet eten. Daarom pleit de Stichting Halal Vlees en Voeding voor reversibiliteit van de verdoving, zodat de verdoving nooit de doodsoorzaak kan zijn. De stichting heeft hier zelfs richtlijnen voor opgesteld. In veel gevallen wordt er al gebruik gemaakt van reversibele verdoving bij het halal slachten.

Wat echter wel realiteit is dat schapen, lammetjes en geiten vaak onverdoofd geslacht worden, zodat dit vlees op beide markten, halal en regulier, afgezet kan worden. Deze slachtpraktijken gaan er inderdaad niet zachtzinnig aan toe. Dit heeft overigens niets te maken met halal maar met kosten, het is gewoon goedkoper. Als ik moslim was zou ik ook zeer mijn vraagtekens hebben bij de halal van dit vlees, want buiten dat het dier niet verdoofd is wordt er niet een halal regel in acht genomen. Het is gewoon lopende band werk.

Nu ik dit allemaal weet, moet ik concluderen dat het probleem helemaal niet bij het ritueel slachten ligt. Het probleem ligt bij het onverdoofd slachten en het gebrek aan wil om dit te veranderen omdat het te veel kost. De dieren worden dus niet ‘mishandeld’ uit naam van het geloof, maar uit naam van de portemonnee. In mijn optiek hoeft niet het ritueel slachten niet verboden worden, maar het onverdoofd slachten wel. En dat kan, ook volgens de regels van de halal.

Disclaimer:
Dit stuk bespreekt de principes en de juiste manieren van halal slachten en regulier slachten in Nederland en niet de misstanden op dit gebied. Noch gaat het over de misstanden bij halal slachten in het buitenland.

Bronnen:

http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4198778/2015/12/01/Heibel-om-halalvlees-in-diergaarde-Blijdorp.dhtml

http://www.halal.nl/halal/eiwitten/de-regels-van-het-ritueel-slachten/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Halal_en_haram

https://nl.wikipedia.org/wiki/Slacht

https://nl.wikipedia.org/wiki/Slachterij

http://www.wakkerdier.nl/persberichten/vooral-schapen-en-geiten-slachtoffer-van-onverdoofde-slacht

 

 

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: