Goede voornemens? Ik niet!

0

Ik doe al jaren niet meer aan goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Waarom niet? Omdat een goed voornemen een garantie voor een teleurstelling is. Het is vrij simpel. Als ik mijn gedrag door het jaar heen al niet weet te veranderen waarom zou dat op 1 januari dan ineens anders zijn?

Als je naar de top 10 van goede voornemens kijkt, staan daar allemaal van die keuzes in waar je het hele jaar last van hebt.

Op nummer 1. staat bijvoorbeeld “meer tijd met mijn familie en vrienden doorbrengen”. Als je met je geliefden om je heen Kerst zonder ruzie hebt weten te overleven en ook de jaarwisseling zonder onderling verbaal vuurwerk bent doorgekomen kan ik me zo’n voornemen goed voorstellen. Maar vanaf 2 januari vraagt de baas weer alle aandacht – er moet immers brood op de plank komen – en het goede voornemen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Datzelfde geldt voor de nieuwjaarsplannen om minder te eten, meer te sporten of sparen, minder te drinken en roken.

Als het gewone leven na 2 januari weer begint, zijn ook alle slechte gewoontes er weer. Als ze er niet op 2 of 3 januari weer zijn, zijn ze er in ieder geval op de 20ste of de 30ste van de eerste maand van het jaar. En die gewoontes komen met dat zelfde zeurende stemmetje in je achterhoofd, dat het toch echt beter voor je is als je ….. Dat voornemen was dus niet nieuw! Dat was er altijd al!

Doe jezelf nou een lol en kwel jezelf niet in de eerste maand van het nieuwe jaar. In deze donkere dagen van het jaar heb je het al moeilijk genoeg en weet je ook dat dit soort plannen gedoemd zijn te mislukken. Als je iets wil veranderen? Doe het gewoon, maar doe het niet op 1 januari. En spreek het ook niet uit naar je omgeving.

Ten eerste omdat de mensen om je heen weten dat je het niet vol gaat houden.

Ten tweede past het gedrag dat je wil veranderen in de omgeving waarin je je prettig voelt. Je beste vrienden/collega’s lusten toch ook graag een ….. En die wil je niet kwijt.

Ten derde veroorzaakt jouw goede voornemen een zeer ongemakkelijk gevoel in je omgeving. Zij zouden eigenlijk ook iets minder moeten …., maar doen dat niet. Jij zegt met jouw voornemen eigenlijk dat de mensen om je heen losers of zijn minst zwakke zakken zijn.

Kortom te veel redenen om in januari niet aan gedragsveranderingen te doen.

Ik zeg niet dat je niet naar dat zeurende stemmetje moet luisteren (je weet immers dat dat stemmetje wel gelijk heeft) maar doe dat op het moment dat je er ook achter staat. Dan lukt het je, voorkomt het teleurstelling en je oogst ook nog waardering in je omgeving.

 

Afbeelding: jarmoluk / Pixabay

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: