Geert

2

Image

November 2011, Ik kwam berooid terug uit Engeland na een avontuur in Essex, het plan was om daar opnieuw te beginnen en Nederland met alle problemen die ik daar had te vergeten. Hoe anders liep dat, daar was evenmin werk als hier dus mijn dagen bracht ik door in de pub. En zo was ik weer terug in Nederland en ging naar het dorp waar ik gewoond had. In de plaatselijke kroeg kwam ik Geert weer tegen. Ik kende Geert al jaren, een bijzondere man, collega alcoholist en eigenlijk niet passend in het dorp.

Geert werkte al een jaar of 10 niet meer, voorheen werkte hij jarenlang bij de Heineken in Den Bosch en was daar met een leuke ontslagvergoeding vertrokken. Daarnaast had hij op de beurs een leuk fortuin gemaakt en met de overwaarde van zijn woning in Den Bosch erbij had Geert het plan opgevat om van zijn hobby zijn beroep te maken…drinken. Ook was hij terug gekomen naar Bergen om zijn vader gezelschap te houden. Zijn vader was inmiddels al een aantal jaar geleden overleden dus Geert woonde alleen in het ouderlijk huis. Dit huis had hij in de loop der jaren verbouwd tot vergaarplaats van rommel, atelier en zijn plek. Nu was zijn kapitaal op en had hij het huis van zijn vader verkocht om weer geld te krijgen want werken deed hij niet en een uitkering wilde hij niet.

Daar zaten we dus met zijn tweetjes aan de bar, Geert vertelde dat hij een ander huis had gekocht via de woningbouwvereniging en dat het een zooitje was, hij zag geen begin en geen eind. Ik had hem inmiddels verteld over mijn situatie en het volgende plan ontstond…Ik zou Geert helpen en in ruil kreeg ik bij hem een kamer. Zo gezegd zo gedaan. De maanden die volgden waren er met pieken en dalen.

Het huis was een doorzonwoning en de kamer stond voor driekwart vol met dozen, muziek apparatuur, instrumenten, schilderijen en een eethoek. Iedere dag probeerden we een beetje te doen maar drinken was toch eigenlijk veel belangrijker en tijdens het drinken diepgaande gesprekken, eigenlijk monologen van Geert. Monologen over zijn tijd in Nijmegen op de Pedagogische Academie, De Bossche jaren met de kunstacademie, kroegen, huizen, vrouwen en Heineken. Over zijn schilderen waar hij uiteraard weer mee wilde beginnen. Over de marathon die hij had gelopen en de fietstochten naar zijn zus in Groningen. Allemaal met veel humor doorspekt…en iedere keer dezelfde verhalen en hij wist het echt niet dat hij ze al talloze keren had verteld.

Een gemiddelde dag bestond uit opstaan, bier halen, drinken, 2 dozen uitpakken, lachen, tv kijken en drinken, eten deden we sporadisch. Op vrijdag gooiden we het kleingeld potje om en haalden we een fles bruine rum. Konden we tenminste een keer koffie drinken. Het menu bestond uit Kanon, Gladiator, Phoenix en Bokbier in grote hoeveelheden en Geert pakte er voor de smaak nog een dagelijks flesje port bij. Bij de glasbak kreeg Geert standaard de opmerking of we een feestje hadden gehad en altijd antwoordde hij : “Feestje? Nee ons Gerda is gisteren op bezoek geweest!”

Na 3 maanden kregen we onenigheid over geld en een laatste blik bier in de koelkast en zijn we als vrienden uit elkaar gegaan. Dit was tevens de laatste dag dat ik heb gedronken. Geert je bent er niet meer, maar ik heb toch veel aan je te danken. Door jouw hulpverlener ben ik bij Emmaus terecht gekomen, door jouw hulpverlener heb ik nu een echt toffe baan en echt er gaat geen dag voorbij of je naam valt wel een keer. Altijd met een glimlach.

Geert maakte ook muziek en had 1 stuk geschreven voor op de piano, Het Verlangen. Dit stuk heeft hij nooit afgemaakt want

“Als er geen verlangen meer is wat heb je dan nog!”

Geert dank je voor een mooie tijd en een nieuwe toekomst!!

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

2 reacties

  1. Hoe leer je iemand een beetje kennen? Via een verhaal over Geert.
    Ik ben onder de indruk, helemaal met de wetenschap dat het realiteit was.

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: