Foodporn: Librije gehaktballen

0

Mijn moeder maakte de heerlijkste gehaktballen en dat wil ik ook kunnen, al jaren. Zo’n smaak, vorm en consistentie. Helaas, dat is me nooit gelukt. Wel heb ik altijd rundergehakt gebruikt en ik doe altijd van alles door het gehakt: gedroogde tomaten, olijven, knoflook, zout, peper tot gedroogde uitjes toe. De ene keer zijn mijn ballen te zout, dan te flauw, dan zijn het mooie ballen, een andere keer vallen ze van ellende uit elkaar. Te weinig paneermeel erbij en/of eieren. Tijdsduur van garen?

Veel vragen heb ik rondom het maken van een goede gehaktbal. Het antwoord heb ik gevonden: Het zeer smakelijke recept van De Librije  gehaktballen.
Dat moet te doen zijn, toch? Ok. Aan de slag!

liberije ballen

Moeders Tip
Met natte handen de ballen maken, rolt makkelijker, werkt echt. De ballen daarna afgedekt, op een bord, met plasticfolie laten *opstijven in de koelkast, minimaal een half uur. Bak je ballen goed aan, op hoog vuur, in een klontje roomboter. De ballen uit de pan halen en even weer op dat bord leggen. Warm water met bouillonblokje toevoegen en daarna pas de ballen er weer bij doen en ze 3/4 uur laten sudderen.

 

  • Ingrediënten
  • 400 gr. rundergehakt (Biologische)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels (Zwolse mosterd)
  • 1 tl. zout
  • 1 tl. cayennepeper
  • 2 eieren
  • 90 gr. paneermeel
  • 25 gr. roomboter (naar behoefte)
  • 400 ml. runderbouillon (blokje)
  • Werkwijze
  • Meng het gehakt met ketjap, mosterd, kruiden, paneermeel en eieren
  • Kneed het gehakt met de (*natte) hand tot alles goed is vermengd
  • Verdeel in vier porties en draai er ballen van
  • Laat de ballen afgedekt 30 min. rusten in de koelkast
  • Verhit de boter in een braadpan, eerst zachtjes
  • Braad op hoog vuur de ballen rondom bruin aan
  • Schenk daarna de warme bouillon erbij
  • Laat de ballen onder af en toe keren, met de deksel schuin op de pan
  • Gaar worden in 45 min. op laag vuur

De Librije Gehaktballen 
De uitkomst van het volgen van dit recept, herinnert me aan de gehaktballen van mijn moeder. Een aanrader! Bij een stamppot, boerenkool, rodekool of bij bonen of wat jij wil…. op brood. Wil je ze bij de borrel, maak ze dan gewoon kleiner. Een voorraad ballen in de vriezer, super handig.
Een recept volgen blijkt altijd weer handig als je lekker wilt eten.

Plezier met de voorbereiding en eet smakelijk!

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: