Feminisme: Het begint bij onszelf

3
afbeelding uit videoclip van Pink "Stupid Girls"

afbeelding uit videoclip van Pink “Stupid Girls”

Mijn moeder is een kind van de jaren zestig. Het feminisme is me  dus met de paplepel ingegeven. Niet dat mijn moeder als hard-core feministe op de baricades stond, maar ze heeft mij wel zeer bewust gemaakt van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Als je er op gaat letten kom je er achter dat seksisme echt overal in zit. Zo diep is het in onze cultuur verweven. In ons taalgebruik is het bijvoorbeeld heel normaal om een vrouw een ‘vrouwtje’ te noemen of nog erger een ‘grietje’. Vrouwen worden ook nog altijd om hun meisjesnaam gevraagd.

Verder zijn er ongelooflijk veel scheldwoorden voor vrouwen die de seksuele ongelijkheid benadrukken, zoals snol, muts, doos, teef, snol, hoer, wijf, kutje.

Ook in vele grappen zijn vrouwen het lijdend voorwerp in de vorm van domme blondjes, hoeren, zeurende echtgenotes en schoonmoeders.

Nu gaan er vast mannen steigeren en roepen dat ze vrouwen niet zo zien. Ze zijn altijd heel respectvol naar vrouwen, behalve dan in de kroeg, bij de voetbal en tegen hun schoonmoeder. Maar eigenlijk kan ik het de mannen van nu niet eens kwalijk nemen dat ze seksistisch zijn. Ze weten gewoon niet beter, ze doen wat ze geleerd is. Dat geldt trouwens ook voor vrouwen. Die doen gewoon mee aan het seksisme en nog hardnekkig ook.

Vrouwen hebben het namelijk ook over ‘vrouwtjes’ en ‘grietjes’ en zien daar niets beledigends in. Vrouwen vinden het ook heel normaal om de naam van hun echtgenoot aan te nemen en sommige beschouwen het zelfs als een statussymbool. Ook vinden ze dat zij verantwoordelijk zijn voor het huishouden en de kinderen en spreken elkaar daar ook nog op aan. Ze beginnen niet aan werkzaamheden die ze als mannenwerk bestempelen en zijn de eerste om vrouwen die dat wel doen een manwijf te noemen. En het zijn met name vrouwen die klagen over hun schoonmoeder. Over hun schoonvader hoor je ze nooit.

Ik kan nog uren doorgaan over hoe vrouwen hun eigen sekse kleineren. Punt is dat, als vrouwen werkelijk gelijkwaardig willen zijn aan mannen, ze moeten beginnen met het waarderen van hun eigen sekse. Zelf eerst stoppen met al die seksistische gewoontes. Als vrouwen daar zelf niet mee beginnen, kunnen ze dat onmogelijk van mannen verwachten.

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

3 reacties

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: