Wat te eten en drinken bij 30 graden: Deense karnemelksoep, Koldskål

0

Ik ben niet zo’n zuivelfan, maar in Denemarken ben ik hier verslaafd aan geraakt: Koldskål.

wpid-IMAG1065

Vertaling: Koude schotel.

Een typisch traditioneel Deens zomergerecht speciaal voor de warme dagen. Uiteraard in Denemarken kant en klaar in de buurtsuper te krijgen. De Denen schijnen  met warm weer 1,2 miljoen liter in enkele weken te kunnen verstouwen, en ik begrijp dat. (Ik kwam in 2 weken tijd dicht in de buurt van dat aantal…ehhh)

Thuisgekomen mis ik het, IK WIL Koldskål!! Dus ik ben maar eens een beetje naar recepten gaan googelen en heb wat uitgeprobeerd. Uiteraard wil ik dit jullie niet onthouden! Deze vond ik vrij aardig benaderen wat ik in Denemarken in het echie had:

 

Voor 2 liter heb je nodig:

4 eierdooiers
1 liter magere yoghurt
1 liter karnemelk
4 eetlepels rietsuiker
1 vanillestokje + 1 eetlepel vanillesuiker
1 eetlepel citroensap

Wat doe je daar nu weer mee?!

De eierdooiers met de suiker luchtig mixen.
Haal het binnenste uit het vanillestokje en meng dat met de vanillesuiker.
Meng dat geheel met de eierbrei.
Vervolgens de yoghurt er doorheen spatelen in stapjes.
Als laatste de karnemelk er doorheen en op smaak maken met de citroensap.

En dan heeft u een heerlijk fris bordje.
images

De Denen serveren het op een bord met vanillekoekjes erin, maar ik persoonlijk ben meer van de vloeibare variant: ik laat de eieren er helemaal uit en krijg zo een heerlijk glaasje kouwe Deense karnemelksoep.

20160824_124329

 

Skål!

 

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: