Ergernis

1

Ik zat net wat te surfen over wat gemeenten en instellingen doen in het kader van WMO en participatie en kwam de volgende zin tegen op een infoloket-site van een gemeente:

“Dakloos

Misschien heeft u geen woning, u bent dakloos. U zwerft op straat of u maakt gebruik van de daklozenopvang. Maar wilt u wel graag de draad weer oppakken en uw leven beteren.”

De woorden UW LEVEN BETEREN stuiten mij tegen de borst, alsof je, als je dakloos bent, uitschot bent. Het klinkt me te belerend, het corrigerende vingertje wordt opgestoken en je wordt er nogmaals op gewezen dat je fouten hebt gemaakt die niet acceptabel zijn in deze mooie Participatiemaatschappij. Deze Infopleinen worden gemaakt door http://www.elkander.nl/ in samenwerking met gemeenten. Hoe kleinerend en belerend kan het?

Kijk ook eens naar de tips die er worden gegeven? In mijn ogen een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet!

Tips om de draad weer op te pakken

Als u dakloos bent, maar graag de draad van uw leven weer wilt oppakken, dan heeft u misschien iets aan de volgende tips.

Stoppen met verslavingen

Heeft u een drank- of drugsverslaving?

U kunt hiervoor hulp krijgen. Het is belangrijk dat u zelf weer de regie krijgt over uw eigen leven.

Schoon en verzorgd

Als u schoon bent en er verzorgd uitziet, maakt u een veel betere indruk. Bijvoorbeeld als u op zoek gaat naar werk. Bij de daklozenopvang is er een mogelijkheid om te douchen en uw kleren te wassen.

Nieuwe kleding

Voor sollicitatiegesprekken is het belangrijk dat u geschikte en schone kleding heeft.

Soms heeft de gemeente of een welzijnsorganisatie iets geregeld. U kunt dan gratis kleding krijgen bij een speciale winkel of bij de daklozenopvang. Maar u kunt ook zelf kijken bij kringloopwinkels.

Creatief geld verdienen

U kunt proberen een beetje geld te verdienen voor eten, drinken en een slaapplaats. 

U kunt het beste echt iets doen voor uw geld. Bijvoorbeeld de straatkrant verkopen, muziek maken, autoruiten wassen, de straten schoonmaken of sneeuwruimen. Wees creatief, dat waarderen en bewonderen mensen.

Vrijwilligerswerk gaan doen

U kunt vrijwilligerswerk gaan doen. Bijvoorbeeld bij de kringloopwinkel. Op die manier bent u aan het werk en leert u nieuwe vaardigheden. Ook leert u nieuwe mensen kennen die u misschien kunnen helpen. Zo bouwt u een netwerk op.

Werk zoeken

Probeer uw oude werk weer op te pakken. Vacatures vindt u op het internet, via uitzendbureaus of via het UWV. Maar kijk ook naar ander werk dat u zou kunnen doen.

De eerste stap bij het zoeken van werk is uzelf inschrijven als werkzoekende bij het UWV. Hiermee kunt u ook bijstand of WW aanvragen.

Schulden aanpakken

Schulden kunnen er voor zorgen dat mensen hun huis verliezen.
Misschien heeft u iets aan de tips voor het omgaan met schulden.

Telefoon en e-mailadres

Zorg ervoor dat u een telefoonnummer heeft en een e-mailadres. Een postadres kunt u soms krijgen via de daklozenopvang.

Zo bent u bereikbaar en kunt u bijvoorbeeld via de e-mail solliciteren.

Tip! Als u zich inschrijft bij het UWV, kunt u daar vaak gebruik maken van de computers.

Inschrijven bij woningcorporaties

Het is verstandig om u alvast in te schrijven bij Woningnet en bij de woningcorporaties in de gemeente. Dit is voor sociale huur.

Soms zijn de wachtlijsten daarvoor erg lang. U moet elk jaar uw inschrijving verlengen, anders wordt u van de wachtlijst gehaald.

Tijdelijk onderdak

Familie en vrienden kunnen u misschien onderdak bieden. Ook al is het maar voor tijdelijk. Bijvoorbeeld tot de tijd dat u werk heeft gevonden en zelf een woning kunt huren.

Alle bovenstaande goedbedoelde tips zijn open deuren die we als dakloze ook wel weten. Het grootste probleem is HOE!!

Tevens wordt er teveel de nadruk gelegd op werk, natuurlijk is werk een mooie stap in je leven en willen we dat graag. Maar ga er niet vanuit dat werk het enig zaligmakende is! Allereerst zal er een stap gemaakt moeten worden om daklozen weer in de maatschappij te plaatsen. Een huis en dus een adres is daarbij van levensbelang, van daaruit kun je weer stapjes maken. Het geeft je de rust om dingen op een rijtje te zetten en met de juiste begeleiding weer een leven op te bouwen.

En dat is wat ik doe, je helpen in de wirwar van regels, je helpen om weer een stap te zetten in een maatschappij die geregeerd wordt door zelfregie en zelfhulp, alleen dat zelf doen is moeilijk! Met Nooit Meer Buiten Slapen doen we het samen zelf!

Graag kom ik contact met daklozen, belangenorganisaties, gemeenten, instellingen, opvangcentra, woningverhuurders om de mogelijkheden te bespreken. Er zijn al mooie contacten gelegd en samenwerkingen gaande. Verbinding is het sleutelwoord!

“LATEN WE HET SAMEN ZELF DOEN”

Groet Frank
http://nooitmeerbuitenslapen.com/over/

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

1 reactie

  1. maryam-ingrid on

    Ik zou die ellenlange tekst op dat info-loket willen transformeren tot:
    “Bent U dakloos? Kom eens langs; kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen”.

    Verder prima initiatief Frank. Hoop dat je de juiste verbindingen kunt leggen!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: