Met de dood bedreigd, wie kaatst kan de bal verwachten.

3

Vanochtend plaatste ik deze link naar een interview met de met de dood bedreigde Anne Fleur Dekker op Twitter. Ik volg Anne Fleur op Twitter, ze doet regelmatig pittige uitspraken aan het adres van Wilders en Baudet. Met name een, volgens haar zeggen, sarcastisch bedoelde, uitspraak aan het adres van de heer Wilders heeft de gemoederen onder zijn aanhang hoog doen oplaaien. Met als gevolg een onophoudelijke stroom bedreigingen via de social media, zo ernstig dat ze heeft onder moeten duiken omdat ze vreest voor haar eigen veiligheid.

Ook op mijn tweet kreeg ik reacties als: ‘haar eigen schuld, dan moet ze maar niet’… en ‘ze wordt niet de mond gesnoerd, maar op de feiten gewezen’.

Er verbaast mij in gevallen als deze steeds 1 ding: de vrijbrief die men momenteel op het internet denkt te hebben om iemand ‘op de feiten te wijzen’ door bedreigingen. Ik krijg het zelf ook nog wel eens naar mijn hoofd als ik er op Twitter iets pittiger inkom als de gemiddelde huis- tuin en keukenleuteraar: het gezegde ‘wie kaatst kan de bal verwachten’ heeft men tegenwoordig hoog in het vaandel. Prima, daar kan ik inkomen, en in zoverre ‘eigen schuld’, dan moet je maar nadenken over de reikwijdte van je uitspraken.

Maar

Ik loop tegen een hele grote ‘maar’ aan. Hoe ver ga je dan vervolgens in je reacties?? Is een bedreiging door iemand een vrijbrief om compleet los te gaan voor wat betreft je eigen bedreigingen aan het adres van diegene? Blijkbaar zijn er geen grenzen meer voor bepaalde internetgebruikers.

Bedreiging met geweld, ook schriftelijk, wordt als misdrijf strafbaar gesteld in art 285 van het Wetboek van Strafrecht. Ik ben en blijf misschien naïef, maar in mijn ogen blijft dit de grens waar wij ons met zijn allen aan hebben te houden. Wij ( ja, ook jullie, degenen die anderen via het internet bedreigen) hebben deze grens namelijk met zijn allen op democratische wijze, door middel van onze eigen gekozen volksvertegenwoordigers, afgesproken. Misschien wordt het tijd dat we ons aan die afspraken gaan houden.

 

 

Afbeelding: Clker-Free-Vector-Images / Pixabay

 

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

3 reacties

  1. Vrijheid van meningsuiting is een hoog goed! Dat Maakt öns Nederlanders” misschien wel uniek in de wereld…..
    Maar…. Vrijheid van meningsuiting is een recht geen plicht……..
    Behandel daarom een ander zoals je zelf behandeld wil worden…..
    En dan pas kunnen we genieten van de vrijheid…..

    • Die vrijheid van meningsuiting wordt maar te pas en te onpas aangehaald. Zijn er ook nog mensen die het artikel in de grondwet wel eens gelezen hebben? Daar staat nl niet alleeen in dat je voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen niemand voorafgaand verlof nodig heeft wegens de inhoud daarvan, maar ook behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. Dat laatste deel na de komma vergeten we nog wel eens. Die vrijheid heeft namelijk ook grenzen!! Die zijn te vinden in de wet bijvoorbeeld het wetboek van strafrecht waarin o.a. staat dat je niemand mag beledigen of bedreigen.

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: