De zin en onzin van Free Bleeding

0

Gisteren kwam de sensatie-nieuwsrubriek van RTL ‘Editie NL’ met een nogal raar zweverig verhaal over Free Bleeding.

Ik las het en dacht: ‘Gadverdamme. Het zweven en en op zoek naar je oervrouw heeft een nieuw diepte punt bereikt.’ Vooral het je gezicht insmeren als “kunstuiting” en het planten bemesten met het maandelijks bloed, deden mij met licht antiperistaltische bewegingen richting het toilet vertrekken. En van de quote: “Ik was op Menorca en zat gehurkt op de grond, ongesteld te zijn recht boven de aarde. Dat was een prachtig moment.” kreeg is spontaan een allergische reactie met rode vlekken.

RTL weet wel weer op bijzondere wijze de aandacht naar zich toe te trekken, door de meest zweverige en stuitende types uit een beweging een podium te geven. Alles voor de kijkcijfers, zeg maar.

Op Twitter gingen we er met zijn allen vrolijk op los. Sommigen maakten er flauwe grappen over en anderen (met name de mannen van DDS) reageerden vol afschuw en schreven er zelfs zelf ook een bericht over. Daarin beschuldigden ze de freebleeders uit het stuk ervan nepfeministen en mannenhaters te zijn. Want hoe durven deze vrouwen de ‘arme’ mannen van DDS te beschuldigen van onderdrukking, omdat mannen het maandverband en de tampon speciaal voor de vrouwen hebben uitgevonden! Bovendien is het vies en ranzig en dat hoeven we toch allemaal niet te zien! En je zou ziek worden van al dat bloed, want in bloed zit HIV en die dokter uit het stuk van Editie NL zei het tenslotte ook. (Wat trouwens onzin is, want je wordt zelden ziek van je eigen lichaamsvocht, en van gedroogd bloed kun je geen HIV krijgen).

Ik vind het altijd wel weer knap hoe dit soort mannen zichzelf weer het middelpunt van elk onderwerp weten te maken. Maar dat ter zijde, want ik wil het helemaal niet over hen hebben.

Ik wil het wel even over Free Bleeding hebben.

Ik heb het fenomeen en de bekende namen die erbij horen even opgezocht, en wat blijkt? Het gaat helemaal niet over je gezicht insmeren, de planten bemesten en je oervrouw terug vinden. Er zullen vast dames zijn die het dat het belangrijkste vinden, maar de vrouwen die aan Free Bleeding doen om feministische redenen zal die planten een worst zijn.

Waar gaat het dan wel om? Er zijn verschillende motieven om een statement te maken door geen maandverband of tampons te dragen.

De eerste en voor mij de belangrijkste is dat er voor miljoenen vrouwen in de wereld geen maandverband of tampons voor handen zijn. Zelfs katoenen lappen om het bloed op te vangen zijn schaars. Deze producten zijn luxe producten. Met name in Afrika en India zijn er miljoenen meisjes die zich tijdens de menstruatie afzonderen omdat ze geen hygiënische producten hebben. Ze worden bovendien als onrein gezien en in sommige culturen zelfs bezeten.

Een andere reden die gelijk ook aansluit bij de eerste reden is dat er een groot taboe rust op ongesteldheid. Dat is zelfs in onze moderne cultuur zo. Je gaat niet te koop lopen met je maandstonden. En als je maandverband bij je hebt stop je dat diep weg in je tas. En naar de wc gaan doe je zo discreet mogelijk.

Nog niet zo heel lang geleden werd menstruatie gezien als een ziekte of een vloek. Omdat het bloeden zo lang duurde, kon dat onmogelijk natuurlijk en gezond zijn. De regelmaat van het maandelijks bloeden werd ook niet herkend, want de meeste vrouwen waren, vanaf dat ze vruchtbaar waren, hun hele leven zwanger, zogend of ze hadden de overgang al gehad. In een aantal culturen is dit trouwens nog steeds zo.

En dan is er nog de milieuvervuiling en de verspilling die het gebruik van maandverband en tampons met zich meebrengen. Voor sommige vrouwen is dat ook een reden om aan Free Bleeding te doen. Ik vind dat persoonlijk een kulreden, want je kunt in speciaal zaken ook wasbaar maandverband kopen, maar soit.

Veel vrouwen die aan Free Bleeding doen zeggen ook dat ze zich er vrijer door voelen en dat ze minder last hebben van uitslag en irritatie door het maandverband en tampons.

Nou ben ik zelf niet zo’n voorstander van Free Bleeding, en de redenen hierboven hebben me geenszins overtuigd om mijn kleding elke maand te bevuilen. Ik zou me daar helemaal niet prettig bij voelen. Maar ik vind dat de vrouwen die dit doen met met name de bovenstaande twee redenen wel een punt hebben.

Het is belachelijk dat menstruatie zo’n taboe is. En dat vrouwen als vies, en vervloekt worden beschouwd als ze ongesteld zijn. En het is al even zo belachelijk dat er miljoenen vrouwen geen toegang hebben tot hygiënische producten als maandverband, omdat dat een luxe product is.

Wat ook belachelijk is, is dat er van vrouwen gewoon verwacht wordt dat ze hetzelfde presteren als normaal, wanneer ze ongesteld zijn. En dat ze er niets van mogen laten merken. Voor mij is dat bijvoorbeeld al onmogelijk. Ik ben er er echt twee dagen goed ziek van, met misselijkheid en migraine aan toe.

Free Bleeding is dus wel degelijk een vorm van feminisme. En het is in ieder geval een hele duidelijke manier van aandacht vragen voor de problemen rond het onderwerp menstruatie. Maar in tegenstelling tot wat sommige mannen denken gaat het niet over hen of over dat een tampon een pressie middel zou zijn. Het gaat vooral over vrouwen die lijden onder de taboes van hun cultuur, de armoede waar in zij leven.

 

En dan nog even over die planten van die oervrouwen. Doe wat je niet laten kan, maar hou die onzin voor jezelf. Misschien kun je je oerman ook eens vragen of hij zich wil aftrekken boven de plant, schijnt ook heel goed te werken als bemesting.

 

bronnen:

https://helloclue.com/articles/culture/whats-all-fuss-about-free-bleeding-why-does-it-matter

Sisterhood, blood and boobs at the London Marathon 2015

http://feministing.com/2015/03/27/instagram-bans-photos-for-showing-menstruation/

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: