De vlucht uit Sobibor

0

Vanochtend las ik dat een van de laatste overlevende van de vluchtpoging uit Sobibor is overleden op 11 januari.

Meteen moest ik weer terugdenken aan mijn middelbare schooltijd. Wij hadden een geschiedenis leraar die van mening was dat een beeld meer zei dan 1000 woorden. En daarom liet hij ons regelmatig films over historische gebeurtenissen kijken, zo ook de film Escape from Sobibor uit 1987.

De film heeft jaren lang als gebrand in mijn geheugen gestaan en nog steeds kan ik me beelden uit die film voor de geest halen. Deze film zorgde er voor dat ik voor de eerste keer in mijn jonge jaren een beeld kreeg bij de verschrikkingen van de Tweede Wereld Oorlog. Voor de eerste keer in mijn leven kreeg ik een beeld bij de woorden concentratiekamp, vernietigingskamp en gaskamers.

De mensonterende omstandigheden waarin de gevangenen moesten leven. De honger die zij leden. Gevangen die stierven door ziekte en uitputting. De martelingen die zij ondergingen. De wanhoop en de machteloosheid die hen deed besluiten om een ontsnapping te beramen, wetende dat dit voor de meesten van het zelfmoord zou betekenen. Maar toch deden ze het, met tragische gevolgen. Want de meeste gevangenen overleefden de vluchtpoging niet. Ze werden tijdens hun vlucht doodgeschoten of liepen op mijnen. Ook werd een groot deel weer gevangen genomen en vervolgens geëxecuteerd. En ook een groot deel van de gevangenen die niet gevlucht waren werden vermoord als represaille. Slechts 47 gevluchte gevangenen overleefde de oorlog. Ik was er aan het einde van de film letterlijk ziek van.

Nu de laatste overlevenden te overlijden komen is straks dus niemand meer die het na kan vertellen. Het enige wat we nog hebben is een film, een monument en een paar roestige borden bij een verlaten treinspoor.

Ik zal de film, hoe mooi en indrukwekkend ook, echter nooit meer kijken. Alleen als ik er al aan denk wordt intens verdrietig, mismoedig en misselijk. Maar voor iedereen die de film nog niet gezien heeft: Ga kijken!!! Want dit verhaal moet iedereen horen en zien. Ook nu de laatste overlevende is gestorven.

bronnen:

nos.nl 
wikipedia.org 
imbd.com

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: