De vermoorde onschuld

0

‘Mijn vrouw wil dit graag, ze maakt al die dingen zelf..´ Jan kijkt aarzelend om zich heen, zijn uitleg klinkt als een verontschuldiging. Hij staat midden in de uit de hand gelopen hobby van zijn echtgenote en weet zich er overduidelijk geen raad mee. ‘Dus ik heb dit pandje maar gehuurd voor haar´, gaat hij verder, en tilt iets omhoog wat uiteindelijk in iemands tuin moet gaan pronken. 

https://pixabay.com/images/id-780540/

Eind jaren ’90 is het eigen-huis-en-tuin gebeuren een daverend succes en velen willen een graantje mee  pikken. Zo ook de vrouw van Jan. Ze maakt grote decoratieve voorwerpen. 

‘Wie zou dit willen hebben?´ vervolgt Jan op een verontschuldigende toon.
We staan samen in het gloednieuwe winkelpand, vol met ideeën van zijn vrouw, waar hij waarschijnlijk niets van begrijpt, en ik vind hem aandoenlijk, een beetje sullig zelfs. ‘Ze knutselt wat, maar ja…’ Hij kijkt weer om zich heen en slaakt een zucht. Hij ziet hier geen winst, dat is me wel duidelijk.

Ik ben naar hem toegestuurd om een leuk stukje te schrijven, ter ere van de opening van zijn winkel, en zijn aandoenlijkheid raakt me. 

´Als ik er nu eens van maak: alle objecten worden in eigen atelier ontworpen, klinkt dat niet  beter?´  
Jan zijn ogen lichten op, hij lacht ineens. ´Ja, JA! Atelier! Ha ha! Dat klinkt veel beter!´ 
‘En misschien kan je vrouw ook ontwerpen in opdracht?’ probeer ik. 
Jan lacht nu voluit, jazeker kan ze dat! Ik suggereer nog wat volzinnen om het geheel nog meer op te leuken en Jan ziet ineens weer het licht,  heeft zomaar weer een geweldige, bijzondere vrouw. 

`Joh Jan, het komt goed, ik maak er wat moois van´, beloof ik tot besluit. Jan slaakt een zucht van opluchting  en schudt me langdurig en dankbaar de hand.

Als Jan dood wordt gevonden in een bestelbus, bij mijn moeder om de hoek, kan ik het bijna niet geloven. En ik wil de geruchten eigenlijk ook niet geloven, over drugs, en de verkeerde mensen tegenkomen op het verkeerde moment, ik kan niet geloven dat dit over die sullige vriendelijke man gaat, die zoveel voor zijn vrouw over had dat hij iets waar hij totaal niet in geloofde toch ondersteunde. Maar Jan is toch echt vermoord, en mijn onschuld ook.

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: