De troep die wij voedsel noemen

0

Obesitas is een auto met 5 inzittenden. Het is een mooie beeldspraak om aan te geven dat overgewicht gezondheidsproblemen met zich mee brengt. Hoewel je de auto beter kunt vervangen door een autobus. Bijna alle welvaartsziektes worden door overgewicht veroorzaakt of versneld in progressie. We kunnen lang of kort zeuren over overgewicht versus schoonheidsidealen, feit blijft dat overgewicht ongezond is. Of je het nu leuk of niet vindt, die dikke kont en die vette pens zijn ziekmakend. Ja, ook die van jou.

Maar ik wil het nu eens niet over vooroordelen, discriminatie en zelfbeheersing hebben. Ik wil het hebben over de industrie die op walgelijke wijze geld verdient aan onze vraatzucht en onze strijd tegen de kilo’s.

Om te beginnen met de producten voor kinderen. Het is toch werkelijk schandalig wat producenten en hun reclamemakers uit de kast trekken om ons kroost te verleiden zich dicht te vreten.
Reclames met leuke animaties, coole deuntjes en leuke speeltjes die je kunt verzamelen, maar waar je eigenlijk geen donder aan hebt. Om het nog naar niet te hebben over het producten verbinden aan favoriete tekenfilmfiguren. Plopkoeken, Dorarepen, Sprookjesboomcakejes en ga zo maar door. En het werkt. Zet een disneyfiguur op een verpakking en de koters eten het.

Om de ouders over de streep te trekken voegen reclamemakers de kreten ‘verantwoord’, ‘minder vet’ en ‘vol melk’ toe en de verkoop loopt als een tierelier. Als je dan als tiener de respectabele BMI van 20 hebt bereikt, komt er een volgende fase in je leven. Om aantrekkelijk te worden voor het andere geslacht, moet je als tiener op dieet. Maar dan wel zo cool mogelijk. Dus de kids ontbijten niet, drinken cola voor de happy-feeling en redbull om te vliegen. Verder hongeren ze tot ver na het middaguur. Dan hebben ze inmiddels zo’n honger gekregen, dat ze zich volstoppen met marsen en roze koeken. Je moet toch wat eten, want je bent jezelf niet als je trek hebt. En uit de automaat is er niet veel voedzamers te krijgen.

Het resultaat is dat de tieners niet dunner maar juist nog dikker worden. En aan het einde van de jeugdjaren beginnen de eerste ziektesymptomen zich te vertonen. Geen nood , de voedingsindustrie staat weer voor ons klaar. Ze hebben special K om af te vallen en Becel om je cholesterol te verlagen.

De eerste product groep staat stijf van de suiker en een aanbevolen portie is zo’n klein snertbeetje dat een hamster er nog niet genoeg aan heeft. Dus we nemen drie dubbele porties en groeien lekker door.
En de tweede product groep is net zo vet als gewone smeer- en bakproducten, zodat het de vetinname  niet vermindert en dus val je er niet van af. Met een beetje geluk, jo-joot je gewicht nog een beetje op en neer, maar dunner en gezonder word je zeker niet op deze manier.

Ik kan nog wel even doorgaan over deze belazerij, maar het punt lijkt me wel duidelijk.

Aan de ene kant worden we aangemoedigd om zo hedonistisch mogelijk te leven en ons vooral gezellig en lekker vol te vreten. Aan de andere kant moeten we ons schuldig voelen over ons gewicht, zodat de voedingsindustrie ons zogenaamde dieetproducten voor kan schotelen.

Als we dan eindelijk allemaal ziek en bijna dood zijn door ons geschrans, staat gelukkig de volgende industrie al klaar om geld aan ons te verdienen: de medische industrie. Voor alles wat we nu zijn gaan mankeren door onze dikke pens, bestaat namelijk wel weer een pil of een therapie.

Mensen, we worden belazerd bij het leven! Doe je ogen open. Ga gewoon meer fruit en groente eten en minder chips en koek. Neem een voorbeeld aan Joe Cross, volg het oermens dieet of volg van mijn part de campagne van Wilfred Genee. Doe iets!

Een tompouce is geen normaal eten, hagelslag valt niet uit de lucht en graan groeit niet geroosterd met honing in het veld. Het is allemaal troep!

 

 

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: