De kern van Sinterklaas

1

In mijn tienertijd woonde er een psychotische tante bij mijn opa en zijn zwaar demente 2e vrouw. Opa vond het niet goed dat zijn dochter in een psychiatrische inrichting zat, ze vond het daar afschuwelijk.
‘Er gebeuren daar onbeschrijfelijke dingen,’ verzekerde tante mij altijd. Wat mij de overtuiging bracht dat ze daar echt nooit meer naar terug moest, ook omdat ze mij leerde pianospelen, wat erg belangrijk voor me was in die tijd. En opa was er zelf heel makkelijk in: ‘Ik heb hier toch al een patiënt,daar kan deze ook nog wel bij.’ Hij doelde op zijn vrouw die inderdaad compleet het spoor bijster was. Haar dagtaak was het van en naar de wc gaan, omdat ze steeds vergat dat ze al geweest was, en ontbijten, wat ook erg arbeidsintensief bleek omdat ze zo dag en nacht hele koekasten in haar eentje leeg at.
Ze woonden, zoals het in een dorpse samenleving gebruikelijk is, bij ons om de hoek. Sinterklaas werd er nooit meer gevierd sinds mijn oma, moeder van vijf kleine kinderen, op 33 jarige leeftijd overleed en vrouw nummer 2 met haar strenge en achteraf ziekelijke Zwartekousenband- inslag haar intrede in het gezin had gedaan. Mijn opa, fervent Sinterklaasvierder met zijn 1e vrouw, ging compleet om. Sinterklaas was ineens heidens, een soort doodzonde. De kinderen van zijn 2e vrouw: psychotische tante en haar twee zussen, werden groot zonder Sint.
En toch stond er in mijn jeugd voor die drie mensen elk jaar op 5 december een pakje voor de deur. Geen grote dingen: een chocoladeletter, een kaars, een persoonlijk gedicht. En als je door het raam bij ze naar binnen keek zag je verrassing, lachende mensen. Even geen psychose, zware christelijke moraal en dementie, gewoon drie mensen die een leuke avond hadden.
Ze hebben nooit geweten wie het waren die die cadeautjes bij ze voor de deur zetten, en wie er stiekem nog even stonden mee te genieten al glurend vanuit het donkere poortje naast het huis.
Alle cadeaus waren van Sint en Piet.

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

1 reactie

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: