De goede kanten van geloof.

0

andreas160578 / Pixabay

Afgelopen vrijdag werd mijn oom begraven. Hij was net als de rest van de familie protestants en daarom was er vanzelfsprekend een uitvaartdienst in de protestantse kerk.

Terwijl ik daar in de kerk zat, besefte ik me in eens hoe belangrijk geloof kan zijn en ook hoeveel moois en goeds het kan brengen. In de vele discussies op de social media worden altijd alle slechte en gevaarlijke kanten van geloof/religie belicht. Maar geloof heeft eigenlijk veel meer goede kanten.

Zo heeft mijn oom altijd geleefd naar zijn geloof. Dat betekende voor hem behalve dat hij naar de kerk ging, ook nooit te beroerd was om iemand te helpen en altijd voor iedereen klaar stond. Dat deed hij natuurlijk ook omdat dat in zijn karakter zat, maar ook omdat hij dat vanuit zijn opvoeding en geloof meegekregen had. Naastenliefde noemen we dat ook wel.

En verder moet ik zeggen dat geloof in moeilijke tijden ook altijd een steun en troost biedt. Wat deze man en zijn familie ook aan moeilijkheden tegen kwamen, en dat waren er niet weinig, hij heeft altijd kracht geput aan zijn geloof. En nu hij overleden is, haalt zijn familie troost uit het feit dat hij in de hemel is, bij God.

En als ik eerlijk ben, put ik zelfs troost uit de vorm van geloof die ik heb. En dat geloof is onder meer gevormd door de christelijke opvoeding die ik op school heb gehad. En de verhalen van mensen om mij heen die een bepaald geloof aanhingen.

Ik zat in de kerk en vroeg me af: Waarom zou je dit van mensen willen afpakken of verbieden? Waarom zou je religie willen verbieden als het mensen helpt om richting te geven aan hun leven, kracht uit te putten en troost uit te halen.

Ik zat in die kerk en ik bedacht me dat ik helemaal niet tegen religie ben. En ook dat ik absoluut voor de vrijheid van godsdienst ben. Want ook ik die niet aan een kerk of een religieuze instantie verbonden ben, schep hoop en troost uit mijn geloof. En ik wil niet dat iemand dat afpakt. Waarom zou ik dat dan van een ander af willen pakken.

andreas160578 / Pixabay

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: