Dak- en thuislozenopvang maar dan anders

0

Na een paar maanden bij mijn ex, nogmaals een fantastische vrouw, te hebben gelogeerd kwam mijn bemoeizorger met de vraag of ik wel eens van Emmaus had gehoord. Ik kende het vanuit Breda en dacht aan een stel hippies die een kringloopwinkel hadden. De verdere achtergrond kende ik niet. Fout…het is een dak- en thuislozenopvang die door middel van kringloop hun eigen inkomsten genereert en werkt zonder structurele subsidies. Dit sprak mij zeer aan en hij ging een intake regelen. Zo gezegd zo gedaan, ik ging op gesprek en mocht de week erop komen voor een logeerweek. En als die beviel zou er een proefmaand volgen met daarna de status van vaste bewoner.

21 mei 2012 liep ik de poort binnen bij Emmaus Feniks in Tegelen, gevestigd in een voormalig Trappistenklooster. Ironisch genoeg, vond ik, daar de grootste hobby van die mannen het brouwen van een heerlijk biertje is. De locatie was schitterend, ruim, groot, rust, imposant. Ik kreeg een kamer toegewezen en daar stond ik… een klein kamertje, een tafel, een stoel, een kast, een bed en een douche. Het gevoel dat ik toen kreeg is moeilijk te beschrijven, na een half jaar van bed naar bed hoppen had ik een “eigen” plek, een “thuis”.

Het idee achter Emmaus is: samen wonen, samen werken, samen leven. In Tegelen was dit met ongeveer 26 mensen van allerlei pluimage. Er was een strak dagritme: 08.30 verzamelen en werkverdeling, 10.00 koffie, 12.00 lunch, 15.00 koffie, 17.00 einde werkdag, 18.00 diner, 18.30 het rondje. Het rondje was een soort mini vergadering waar de dag werd doorgenomen.

Dat ritme deed me goed, en ik kreeg het gevoel van een bestaan weer naar een leven te gaan. De eerste dagen viel me op dat de kwaliteit van het eten niet om over naar huis te schrijven was. Jammer, daar alles voorhanden was om iedere dag een geweldig maal te bereiden. Nou kan ik een beetje koken en opperde dat ik wel de vaste kok wilde zijn. Dit werd unaniem aangenomen. Ik was zeer in mijn nopjes, vlees van eigen varkens, groente uit eigen tuin. Een feest!!

Ik heb in Tegelen een fantastische tijd gehad en er ook prachtige mensen ontmoet en ook weer geleerd wat liefde is, smoorverliefd was ik en dat werd beantwoord, dus mooie tijden. Echter na 4 maanden kwam er een kink in de kabel. De relatie tussen mij en de leiding kwam onder spanning en na een gesprek, waar werd gesteld dat ik moest veranderen heb ik mijn conclusies getrokken en heb mijn spullen gepakt.

Ik heb toen Jeroen en Dorothy gebeld, zij waren mede leidinggevend in Tegelen, maar weg gegaan om hun eigen droom te gaan bouwen. Een Emmaus naar hun eigen inzichten. Alsof het zo moest zijn waren ze die net begonnen en na een avond praten waren we het eens. We gingen met 4 man een nieuwe Emmaus beginnen. Jeroen en Door als leiding en Ed en ik als bewoner. De locatie werd Roermond. Emmaus Perspectief was geboren. Wat een tijd, ik weet niet of iemand van jullie een idee heeft hoeveel er komt kijken bij het runnen van een kringloopwinkel? Veul!! Ophalen, sorteren, prijzen, en weggooien, heel veel weggooien. Het gevoel in Roermond was dat van een gezin. We woonden in oude boerderij, anti-kraak, koud, nat en toch gezellig! Net voor de echte winter verhuisden we naar “De Genoenhof” een historische carré boerderij in Asselt. Wat een locatie! De boerderij hebben we bewoonbaar gemaakt en het was prachtig daar. Trots dat ik mee heb mogen helpen opbouwen!

Na een paar maanden voelde ik dat het tijd werd om weer op eigen benen te gaan staan en mijn nog bestaande problemen aan te pakken. Jeroen en Door hebben me hier geweldig mee geholpen en door hun contacten met instanties kwam ik in contact met Housing First. Zij helpen dak- en thuislozen aan woonruimte en hanteren 3 regels: geen overlast, hulpverlening toelaten en je lasten betalen. Na een paar maand het verlossende woord, ik had een huis!! Nooit zo blij geweest, weer een huis, een eigen plek.

Dankjewel Colin (liefste ex), Moos (liefste dochter), Jeroen, Door, Ed (Emmaus Perspectief), Harry, Marja(Emmaus Feniks), Boukje(big smile), Raymond, Laura, Jac, Charles(Housing First), en alle anderen die ik vergeten ben. Friends for Life !!!

http://www.emmaus.nl

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: