#AutismAwarenessWeek #seeamazing

0

Ik weet dat Nederland op het moment met veel belangrijkere zaken bezig is zoals “De wereld draait door” en “Vier handen op één buik” maar het is deze week Autism Awareness Week. En omdat ik autisme best wel een belangrijk onderwerp vind, wil ik daar toch wat aandacht aan besteden.

Dit keer even niet via mijn zoon Joep, waar het overigens erg goed mee gaat, maar nu even door middel van Sesamestreet (niet te verwarren met de het Nederlandse programma dat langzaam wordt wegbezuinigd).

Sesamestreet introduceerde in het najaar van 2015 een nieuw karakter, Julia. Julia is een meisje met autisme. De muppet, zoals de poppen genoemd worden, is gecreëerd om kinderen met autisme kennis te laten maken en om te leren ermee om te gaan. Niet onbelangrijk want autisme wordt steeds zichtbaarder. En er zijn zelfs onderzoekers die een verband vermoeden tussen de toenemende vervuiling en het voor komen van autisme.

Zoals ik in een artikel in 2015 schreef was ik eerst wat sceptisch maar later overtuigd. Er wordt door Sesamestreet heel respectvol en op een voor kleine kinderen duidelijke maar speelse wijze uitgelegd over wat autisme is. Julia bestond toen echter alleen nog op papier. Nu is Julia dan echt een muppet. En ik moet zeggen, ik ben onder de indruk over hoe deze muppet het gedrag van een autistisch kind weergeeft. Het is natuurlijk niet zo dat elk autistisch kind precies doet wat Julia doet. Ieder kind is zijn eigen persoon en doet zijn dingen op zijn eigen manier. Dat geldt ook voor autistische kinderen. Echter een aantal typische gedragingen die je bij autistische kinderen veel ziet komen terug in het karakter van Julia en daar wordt heel respectvol mee omgegaan en uitgelegd. Julia is wat dat betreft een veel beter voorbeeld dan Rainman.

Het enige wat ik eigenlijk echt als kritiek heb aan te merken op Julia is de stem. Je kunt horen dat dat van een volwassen vrouw is. Dat maakt het voor mij ongeloofwaardig. En ik erger me aan het gedrag en de stem van Big Bird. Maar die vind ik in alle filmpjes van Sesamestreet irritant, dus dat heeft weinig met het onderwerp autisme te maken. Echter vind ik ook dat ik over deze dingen niet zo moet zeuren, want Sesamestreet is gemaakt voor kinderen en niet voor overkritische moeders.

De filmpjes van Julia zijn te vinden op de website autism.sesamestreet.org. Op deze website vind je ook allerlei informatie over autisme. De informatie wordt gegeven op een niveau dat voor iedereen toegankelijk is, zodat het ondanks dat het in het Engels is beter te begrijpen is dan veel andere informatiebronnen over autisme.

Dus als je zelf meer wilt weten over autisme of je kinderen hebben vragen over autisme, neem dan eens een kijkje op de website.

Overigens is het volgende week Autisme Week in Nederland, dus dan kom ik met een verhaal over Joep.

 

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: