Arrogantie van de verheven cultuur

1

Stevebidmead / Pixabay

Gisteren volgde ik met lichte verbazing een gesprek op Twitter over het nieuwsbericht dat een Amerikaanse evangelist gedood was door een geïsoleerde stam die leeft op het eiland Noord-Sentinel.

De persoon die het bericht deelde zei -naar mijn mening geheel terecht- dat deze evangelist dit over zichzelf had afgeroepen en nooit naar dat eiland had mogen gaan. Er zijn immers eerder mensen beschoten en gedood door de stam en het is ook bij Indiase wet verboden om het eiland te bezoeken. Ten eerste omdat je als bezoeker beschoten wordt en mogelijk gedood. En ten tweede omdat de stam zeer kwetsbaar is voor ziektes van mensen die niet van het eiland komen. Ze zijn zo geïsoleerd dat een voor ons eenvoudige griep de hele stam kan uitroeien omdat ze geen weerstand hebben tegen dit voor hen totaal onbekende virus.

Echter de reactie van een andere twitteraar op dit statement was voor mij hoogst verbazingwekkend.

Die mensen op dat eiland hadden de evangelist met open armen moeten ontvangen. Wij beschaafde mensen kunnen deze mensen immers helpen en ontwikkelen. Wij hebben prachtige medicijnen en kunnen kinderen beter maken. En het was belachelijk dat deze mensen hun kinderen wilde laten doodgaan omdat ze onze fantastische medicijnen niet wilden.

Bovendien moesten deze wetteloze barbaren berecht worden voor deze moord. Kortom wij, beschaafde mensen, moeten naar dat eiland toe.

De evangelist moet ongeveer hetzelfde hebben gedacht. Hij ging naar het eiland om deze arme onderontwikkelde mensen het evangelie bij te brengen zodat ze gered zouden worden door Jezus Christus. En tegelijk zou hij ze alle geneugten van onze beschaving bij brengen.

Dat deze mensen totaal niet zitten te wachten op onze beschaving, geloof, waarden, medicijnen, i-phones en (niet onbelangrijk) onze ziektes, is totaal onbelangrijk. Bovendien zal het met die ziektes allemaal wel meevallen. Dat viel bij de Inca’s immers ook heel erg mee.

De arrogantie die deze redenering aan het daglicht brengt vind ik stuitend. Eens te meer omdat deze superioriteitsovertuiging heeft bij gedragen aan vrijwel alle grote problemen in de wereld. Vrijwel alle conflicten, oorlogen en onderdrukkingen komen voort uit het feit dat de ene groep mensen zich verheven voelt boven de ander en denkt dat de andere groep op zijn ‘verheven’ cultuur zit te wachten. Zelfs al weten die andere ‘onderontwikkelde’ mensen dat nog niet en geven ze aan dat ze er niets mee te maken willen hebben. Later zullen ze blij zijn met onze fantastische cultuur en beschaving. En daarom gaat het nu zo goed in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Is het mijn bedoeling om nu de westerse samenleving weer aan te vallen op hun kolonialisme? Nee.
Alle grote culturen hebben deze arrogantie in zich. Zowel de christelijke culturen als de islamitische culturen, de boeddhistische en hindoeïstische culturen en de communistische culturen. Ze denken allemaal dat ze verheven zijn en dat iedereen op hen zit te wachten.

Maar wat ik wel wil zeggen is: Laat deze stammen die al duizenden jaren zo leven met rust. Ze zitten niet te wachten op onze normen, waarden, geloven, speledingetjes en wapens; niet op onze ziektes en niet op onze medicijnen. Ze hebben ons niet nodig. Ze overleven al eeuwen zo en misschien doen ze dat wel beter dan wij. Wie denken wij eigenlijk wel niet dat we zijn?

 

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

1 reactie

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: