De gevaren van Whats App en social media

4

Ik ben Duncan, 23 jaar en ik ben altijd als een beetje anders gezien.
Ik was bijna altijd alleen op school. Ik werd opzij gezet en mensen verzonnen smoesjes.
Vanaf mijn 15e had ik Msn aangemaakt en later Hyves. Ik begon het chatten te leren kennen. Ik zag al snel de mogelijkheid om vreemden aan te spreken. Uiteindelijk kon ik er ook mee afspreken en via andere profielen websites maakte ik ook veel vrienden.
Dit bleef jaren goed gaan tot het internet steeds meer veranderde.
Internet werd populairder en ik viel minder op. Meisjes kregen steeds meer aandacht van andere jongens.

Whatsapp heeft heel veel verpest voor mij.
Vroeger met msn gingen mensen pas chatten als ze thuis waren op de computer. Ze namen er de tijd voor. Je had met Msn een goed overzicht. Je werkte met een toetsenbord en een groter scherm.
Mensen hadden meer geduld. Zelfs als je lange teksten stuurde gingen mensen het alsnog lezen en hadden er plezier in.
Nu met die smartphones en Whatsapp zit iedereen de hele dag naar hun mobiel te kijken en mensen gaan amper nog op een computer. Je kan ook moeilijker mensen aanspreken op straat en in de trein, omdat ze vaak met hun mobiel bezig zijn. Ze kijken niet meer om zich heen. De verslaving is, om meteen te reageren bij elk berichtje.
Vroeger namen mensen de tijd om goed te reageren, bijvoorbeeld een paar uur later etc..
Nu reageren mensen terwijl ze druk bezig zijn met iets. Daardoor reageren ze kortaf en vaak ongeinteresseerd. Je krijgt vaak de reactie, ‘ja maar sorry ben even druk’.
Je kan onmogelijk meer een gesprek houden. Ik denk dat het komt omdat ze makkelijk met 10 of 20 mensen tegelijk kunnen praten en omdat een mobiel trager werkt dan een computer. Je wordt vaak onbedoeld vergeten, wat er uit ziet als negeren.
Als je een paar zinnen extra stuurt gaan mensen klagen dat je lange teksten stuurt, omdat het er zo groot uit ziet op het kleine scherm.

Ik ben gestopt met Whatsapp.
Het leverde mij te veel stress op en ik voelde me er ongelukkig door dat niemand meer wilde praten met me. Buitengesloten.
Ik ben zelfs gestopt met de smartphone. Het scheelde mij veel geld en ik heb nu een betrouwbare mobiel die altijd 100 procent werkt. Waarmee je gewoon basisdingen kunt doen zoals bellen en smsen. Geen vastlopende mobiel. Geen mobiel waarbij de accu opeens van leeg raakt. Een mobiel die perfect werkt.
Nu kwam er een extra probleem bij. Je valt buiten de boot als je geen whatsapp gebruikt.
Je wordt raar aangekeken. De reacties!

OMG in welke eeuw leef jij!!

Dus als je whatsapp gebruikt gaan mensen je negeren/vergeten of reageren kortaf en als je het niet gebruikt dan val je buiten de boot en ben je raar?
Er wilde een meisje met mij afspreken. Ze vond mij leuk, maar ze werd boos omdat ik geen Whatsapp gebruik. De date/chillen ging niet door en het contact werd stopgezet. Alleen maar door “Whatsapp”.
Mensen zijn vaak afhankelijk van Whatsapp en hebben geen beltegoed om te bellen, komen nooit meer op skype, weinig op facebook. Alles draait om Whatsapp waar ik niet in pas.

Op andere sociale media heb ik ook problemen.
Ik heb de sociale aanleg niet om mij anders voor te doen dan ik ben. Ik probeer mijzelf te verwoorden hoe ik in het echt ook praat, op dit artikel na. Ik weet niet goed hoe ik anders zou kunnen praten in een chat.
Mensen accepteren en vinden het leuk hoe ik in het echt praat. Ik heb snel een klik en gezelligheid. Meisjes worden verliefd. Als ik precies dezelfde woorden gebruik in de chat wordt ik genegeerd. Beoordeeld op negativiteit, raar, langdradigheid en misschien wel saaiheid. Terwijl ik precies dezelfde woorden gebruik als in het echt? In het echt vinden mensen mij leuk, spontaan, grappig en vrolijk?!
Vooroordelen die er vroeger nooit waren.
Mensen zien mijn glimlach niet. Mijn vrolijke en vriendelijke stem horen ze niet.

Spelfouten controlerende mensen
Ik heb vrienden verloren. De beste vrienden die ik jarenlang had waren veranderd in spelfouten controlerende mensen. Ze gingen mij ook negeren of ik werd vergeten. Sociale media heeft mensen veranderd. Ik pas er niet meer tussen.
Op websites waar bijna nooit werd gepest werd ik nu continu gecyberpest en uitgelachen.
Je voelt je erg alleen. Je verliest iedereen aan de sociale media. Het is heel moeilijk om nog goede mensen te vinden.
Als je Twitter gebruikt val je ook snel buiten de boot. Ze willen dat je Instagram aanmaakt.
Als je geen smartphone hebt kan je geen account aanmaken van Instagram? Die functie bestaat niet eens op de computer?!

Opvoeding
Kinderen worden niet meer goed opgevoed. Alles gebeurt buiten het zicht van ouders. Ze leren grove taal en rare manieren.
Bijvoorbeeld: Een jongen stuurt een leuke reactie bij een foto. Het meisje dat veel om die jongen geeft verwijdert gewoon de reactie omdat ze het niet begrijpt. Terwijl normaal gezien je kan vragen wat de ander bedoelt???
Ouders zijn er niet meer bij. Omegle, de webcamsite , zit vol met Nederlandse kinderen van 10 en 11 jaar oud, omdat ouders niet meer opletten wat ze aan het doen zijn. Toen ik 10 was speelden we Rollercoaster Tycoon of The Sims en mocht je maar een uur per dag op internet. Nu zitten ze op Omegle met rare mensen te praten. Super slecht voor hun ontwikkeling.

Mensen worden gemanipuleerd op het internet.
Iedereen kan elkaar beinvloeden. Mensen gebruiken hun kop niet meer en gaan af op artikelen die op het internet staan die wetenschappelijk niet correct zijn opgebouwd.
Al deze problemen zijn amper zichtbaar en mensen zijn zich er niet bewust van.
Mensen die “anders” zijn worden niet gezien. De mensen die opzij worden gezet komen niet in het nieuws.
Het Hyves gevoel en hoe internet vroeger was is verdwenen. Ik heb bijna geen kans meer. Soms probeer ik nog creatief te zijn en lukt een contact nog, maar het wordt steeds lastiger. Ik ben gelukkig een doorzetter en erg slim. Dus ik weet altijd manieren te verzinnen. Een soort van puzzel.

Sterk maken
Ik begon met schilderen omdat ik me sterk moest maken en veel negativiteit/nieuws moest ontwijken. Ik hou me niet meer bezig met alle problemen achterhalen. Ik volg Wim Hof methodes. Ik ben naar de ice challenge geweest. Ik train mijzelf zoveel mogelijk tegen emoties. Veel sporten, voeding, buiten zijn, natuur en af en toe meditatie. Mijn slaapstoornis is weg en ik heb geen medicijnen meer nodig. Ik leer piano. Ik doe steeds meer aan fotografie. Misschien dat ik op die manier mensen leer kennen en gezien word.
Ik geef mensen inspiratie met mijn kunst en ik wil me steeds verder omhoog werken.

Het lijkt me daarom een leuk doel om mensen inspiratie te geven, goeie hoop en nog veel meer. Want er zijn zoveel leuke en goede dingen op de wereld en niet alleen maar die sociale media of het nieuws. De wereld kan iets heel moois zijn. Er is super veel om ons heen. Nieuwe ontdekkingen, uitvindingen.
Dus ik probeer die sociale media steeds meer te vergeten en ik focus op mijn eigen ontwikkeling , op het inspireren van mensen.
Mijn eerste schilderij was een persoon met tranen onder het oog, maar die toch doorzet en door blijft dansen in het leven.

Keep on moving!

IMG_5025 (1)

 

http://www.duncantenkate-colors.nl/
https://www.facebook.com/duncantenkateart/

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

4 reacties

 1. Hallo Duncan! Goed dat je zo voor je eigenheid blijft staan en niet meedoet aan dingen die je niets brengen. Ik Twitter nog niet zo heel lang en whats app heb ik dezelfde tijd. Via tablet( cado bij abonnement). Vind het leuk,maar hij moest soms ook even af, dan heb ik het helemaal gehad met vooral veel ellende. FB niet,wil ik ook niet en ook daar wordt nogal eens verbaast op gereageerd. Het lijkt wel als of je er dan pas echt bijhoort,evenals instagram,doe ik ook niet. Zegt me niets. Vraag me wel eens af bij al die ” leuke”, plaatjes ” is dit nu waar het om gaat? “Vergeten”, jullie niet te leven? Ben HSP er en kan al zien( voelen) wat het plaatje werkelijk laat zien( meestal). Blijf jij maar lekker puur! Waardeer ik,en met mij vast nog vele andere het meest,al moet je soms met een lichtje zoeken. Maar mensen zoals jij en ik zijn er wel. Sucses met je kunstzinnige bezigheden,daar kun je ook veel in kwijt. Gr Wilhelmina

 2. De verwachtingen van social media worden bij heel veel mensen een grote teleurstelling. Niet mee zitten! Bedenk, dat nog steeds de meeste mensen niet twitteren! Ga door met schilderen, ziet er geweldig uit!

 3. Bedankt voor jullie reactie!

  Naast deze 2 reacties ontving ik ook goede reacties op facebook en twitter. Ik voel mij nu meer begrepen en minder alleen. Misschien kom ik via mijn weg ook jongeren en meer aansluitingen tegen die dit herkennen.

 4. Hallo Duncan,
  De mensen die jou niet kennen missen echt jouw kwaliteiten, jouw creativiteit, jouw lach en niet te vergeten jouw lieve karakter.
  Ik heb heel veel respect voor jou gekregen na het zien van jouw creativiteit, na het horen van jouw levensverhaal en na het luisteren van jouw mooie muziek.
  Niet alleen jouw tekeningen en foto’s zijn prachtig maar als mens ben je het ook.

  Laat je niet kisten door dat stomme Whats app gebeuren. De echte ontmoeting komt nog wel. Daar houd je warme vriendschappen aan over.

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: