2 minuten stil, is dat alles?

0

4 mei is het dodenherdenking. Nou ja, dodenherdenking? Iedereen moet die dag gewoon werken. We staan die dag gewoon in de file. Er wordt die dag gewoon geld verdiend. Op school wordt er gewoon rekenles gegeven en buiten gespeeld.

Ok, op tv wordt er een extra film en een documentaire uitgezonden. Om 20.00 uur zijn de meesten van ons 2 minuten stil. En dat is dan dodenherdenking.

Er gaan zelfs stemmen op om dat ook nog af te schaffen. Of het moet gemoderniseerd worden. We moeten stil staan bij de slachtoffers van de tegenwoordige oorlogen, waar we en passant ook nog lekker aan verdiend hebben middels de wapenhandel, die 4 mei overigens ook gewoon doorgaat.

Ik wil het omdraaien. We doen veel te weinig aan dodenherdenking. We nemen onze vrijheid, veiligheid en welvaart veel te makkelijk als vanzelfsprekend aan. Er zijn mensen die niet weten wat er eigenlijk in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. Er zijn mensen die er ongenuanceerde grappen over maken of het bagatelliseren.

Het is verdorie nog maar 76 jaar geleden dat Nederland net zo vrij was als Noord-Korea of Iran en we willen het al vergeten? En erger nog, het kan zo weer gebeuren. De techniek is namelijk vooruit gegaan sinds die tijd, maar de menselijke moraal niet.

Ik vind het eerlijk gezegd een schande dat de verjaardag van de koning wel een vrije dag waard is, maar een dag van nationale rouw niet. Vinden wij onszelf dan zo onbelangrijk?

En dan kom ik gelijk bij 5 mei, wat een feest van bevrijding en vrijheid zou moeten zijn. De meeste mensen zijn slechts eens in de 5 jaar vrij. Voor velen is Bevrijdingsdag gereduceerd tot een kindervrijmarkt en wat kekke optredens van Nederlandse artiesten. De rest van de mensen die vrij heeft, spendeert de dag op de woonboulevard. Ik kan het ze niet eens kwalijk nemen. Hoe kun je vieren en blij zijn dat je iets hebt, als je niet weet wat het waard is, als je niet weet wat het gekost heeft? Hoe kun je dankbaar zijn voor je vrijheid als je niet weet hoeveel mensenlevens en ontberingen het heeft gekost, hoeveel het nog steeds kost?

Vind jij deze site ook de moeite waard?

Klik dan op deze link naar PayPal.com om een contributie te doen.

Waarvoor onze dank!

Leave A Reply

%d bloggers liken dit: